x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO preia comandamentul operaţiunilor militare din Libia

NATO preia comandamentul operaţiunilor militare din Libia

28 Mar 2011   •   08:45
NATO preia comandamentul operaţiunilor militare din Libia
Sursa foto: /Reuters

Alianţa Nord-Atlantică a preluat comandamentul tuturor operaţiunilor militare din Libia, a anunţat un oficial al NATO, citat de AFP. Decizia a fost luată după o reuniune a ambasadorilor NATO care a avut loc la Bruxelles. Planul operaţional al NATO fusese deja aprobat de reprezentanţii militari ai celor 28 de state membre, dar mai era necesară aprobarea politică a ambasadorilor.

NATO deja participa la instituirea embargoului ONU asupra armelor şi la misiunile de patrulare a zonei de interdicţie aeriană. Acum, va prelua întreaga campanie aeriană şi se va ocupa de aplicarea tuturor aspectelor prevăzute de rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv de protejarea civililor.

Secretarul general al NATO, Fogh Anders Rasmussen, a anunţat că preluarea comandamentului operaţiunii va avea loc "imediat".

"NATO a decis astăzi (duminică) să implementeze toate aspectele Rezoluţiei 1.973 a ONU pentru a proteja civilii şi zonele populate cu civili, ameninţate de atacuri din partea regimului colonelului (Muammar) Kadhafi", a declarat un oficial al NATO, potrivit AFP.

NATO preluase deja sarcina aplicării embargoului asupra armelor în Mediterana şi a zonei de interdicţie aeriană din Libia.

Generalul canadian Charles Bouchard va comanda toate operaţiunile Alianţei în Libia.

×