x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO schimbă tactica în lupta contra piraţilor

NATO schimbă tactica în lupta contra piraţilor

20 Iul 2009   •   00:00

Viitorul secretar general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, a declarat - într-un interviu acordat ziarului francez Midi Libre, că Alianţa Nord-Atlantică "se va angaja în lupta împotriva pirateriei" pe baza unui "nou concept strategic", proiect pe care îl va lansa la începutul lunii august.



Pirateria se înscrie printre noile ameninţări identificate de Alianţa atlantică şi de comunitatea internaţională. În acest context, Rasmussen a mai spus că intenţionează să facă o "reformă militară a NATO". "Trebuie să ne transformăm pentru a ne dezvolta capacităţile în faţa noilor ameninţări şi a lupta împotriva terorismului, a proliferării armelor de distrugere în masă, a bioterorismului, a ciberatacurilor", a spus el. "Armatele trebuie reformate şi transformate peste tot. Avem nevoie de mai multă flexibilitate. În momentul în care traversăm o criză financiară, trebuie utilizate resursele în mod eficient", a adăugat viitorul secretar general al NATO, citat de AFP.

Piraţii somalezi au atacat peste 130 de nave comerciale în largul Somaliei anul trecut, înregistrându-se o creştere cu peste 200 % a acestora faţă de 2007, potrivit cifrelor Biroului Maritim Internaţional. În faţa recrudescenţei spectaculare a atacurilor care ameninţă una dintre principalele rute ale comerţului maritim mondial, numeroase ţări au trimis nave de război în largul coastelor Somaliei, ţară aflată în război civil din 1991. Uniunea Europeană şi-a prelungit în iunie cu un an, până la jumătatea lunii decembrie 2010, misiunea navală Atalanta de luptă împotriva pirateriei în această zonă.

NATO a anunţat în 18 noiembrie 2008 că, în afara ajutorului pe care îl va furniza acestei operaţiuni, intenţionează să joace un rol "pe termen mai lung" în faţa pirateriei. Anders Fogh Rasmussen îi va succeda în funcţia de secretar general al NATO olandezului Jaap de Hoop Scheffer la 1 august.

×
Subiecte în articol: externe