Supravietuitorii naufragiului navei Costa Concordia au povestit momentele infricosatoare prin care au trecut dupa ce vasul a lovit o stanca din apropierea insulei Giglio, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.
In timpul cinei John Rodford a realizat ca ceva nu este cum trebuie. Cu sapte ore mai devreme, el se imbarcase impreuna cu sotia sa, Mandy, pentru a celebra patru ani de casatorie.
Subit, el a auzit o "trosnitura". Apoi paharul sau a inceput sa alunece pe masa. Cuplul, originar din sudul Angliei a intrebat membrii echipajului daca exista vreo problema. Raspunsul a fost: "Nu, este vorba despre motor".
"Apoi luminile s-au stins si s-au reaprins. Nava a inceput sa se incline intr-o parte foarte tare. Toate farfuriile zburau si se spargeau. Era zarva. Toata lumea lua veste de salvare. Dar echipajul spunea: totul este in regula, totul este sub control", a povestit supravietuitorul, in varsta de 46 de ani, in momentul intoarcerii pe aeroportul Heathrow din Londra.
In momentul evacuarii era haos, a marturisit cuplul, care a urcat mai intai o barca de salvare aflata pe partea cea mai ridicata a navei fata de apa. Din cauza inaltimii insa era imposibil ca aceasta sa fie lansata la apa. "Barcile loveau marginea vasului" in loc sa fie suspendate deasupra apei, a explicat Mandy, in varsta de 45 de ani. "Nu imi venea sa cred. Eram asezata in barca insa aceasta nu se deplasa nicaieri".
Pasagerii se ajutau intre ei si intr-un final cuplul a reusit sa ajunga in cealalta parte a navei, alunecand pe punte ca pe un "tobogan". "Imi spuneam ca este sfarsitul. Viata se incheie aici (...) Va trebui sa sar in apa asta iar eu detest apa", spunea Mandy care nu va mai merge "niciodata, niciodata, niciodata" in croaziera.
Mai multe alte marturii au pus in discutie masurile de siguranta si atitudinea echipajului.
Un pasager bosniac, Sead Alibegovici, aflat la bordul vasului Costa Concordia impreuna cu sotia sa Nasima, a fost spitalizat in Germania suferind "rani multiple". El a declarat pentru cotidianul Dnevni Avaz ca "a privit moartea cu ochii" amintindu-si "panica totala" de la bordul navei.
"Toata lumea alerga intr-o atmosfera de isterie colectiva si nimeni nu se gandea decat la cum sa se salveze. Echipajul a uitat in mod evident ca rolul lui era sa restabileasca ordinea si sa astepte ca pasagerii sa coboare de la bord. Membrii echipajului se imbranceau sa fuga inaintea noastra. In aceasta panica, cativa au cazut iar altii ii calcau. Altii disperati sareau in mare", a relatat Nasima Alibergovici.
Danijel Miklauzic, un pasager croat aflat in luna de miere impreuna cu sotia sa Marinela a confirmat la randul sau ca " membrii echipajului au parasit primii nava".
"Nimeni nu a prezentat operatiunile de salvare iar jumatate dintre pasageri nu cunosteau procedurile", a descris Artur Silva, in varsta de 63 de ani, unul dintre cei 11 pasageri portughezi de la bordul navei.
"Ma gandeam ca vom muri. Fusesem pe mai multe vase si am inteles imediat ca ne vom scufunda. Nu mai erau lumini si totul se spargea. Erau gauri in care oameni cadeau sau se aruncau in apa. O oroare", a povestit acesta pentru cotidianul Correiro da Manha.
James Thomas, un membru al echipajului in varsta de 19 ani, a recunoscut ca evacuarea a fost facuta in "haos", insa a specificat si circumstantele deosebite. "Era haos pentru ca trebuia sa trecem prin centrul vaporului, care a fost litelamente spulberat. Totul era peste tot".
Ivonne Adriaensens si Roger Pols, ambii de 63 de ani, imbarcati pe Concordia, au asistat la un spectacol de magie. "Spre ora 22.00 (23.00 ora Romaniei), cele cateva lumini care erau aprinse in sala s-au stins. Nu am simtit nimic insa privind draperiile din apropierea podiumului, am remarcat ca nava nu mai era dreapta. Ni s-a spus sa stam calmi. Apoi am observat ca magicianul a disparut de pe scena. Am crezut la inceput ca face parte din spectacol!", a povestit cuplul originar din Anvers, Belgia.
Phoebe Jones, din Surrey, Marea Britanie, dansatoare in spectacolul de magie, era pe scena si se pregatea sa dispara intr-o cutie in momentul in care Concordia a naufragiat.
"Nava a inceput sa se incline, sa se incline chiar foarte tare. Brusc, luminile s-au stins si tot ce era pe scena a zburat intr-o parte". Alarmele nu s-au declansat, dar tanara a plecat spre punctul de intalnire in caz de urgenta. "Imi era frica dar nu intelegeam exact ce se intampla", a spus ea inainte de a fi salvata de un feribot. Si acolo, "doar ne uitam la Concordia rasturnandu-se".
O alta tanara dansatoare britanica angajata pe nava, Rose Metcalf, a scris un bilet catre mama sa, pentru cazul in care nu va supravietui. Ea a fost una dintre ultimele persoane care au fost salvate cu ajutorul elicopterelor de pe puntea numarul cinci. "Deja ne gandiseram pe unde sa innotam spre tarm. Multumesc lui Dumnezeu ca eram aproape de tarm", a marturisit tanara.
Seamus si Carol Moore, cu varste de aproximativ 50 de ani din Irlanda, isi vor aminti pentru multa vreme prima lor croaziera, efectuata la bordul Concordiei cu ocazia aniversarii doamnei Moore. "Eram asezati pe marginea navei si i-am spus « acum simtim ce simteau Leonardo DiCaprio si Kate Winslett" in filmul Titanic, a povestit Seamus pentru Irish Times in momentul intoarcerii in Dublin.
"Si ea a raspuns «cel putin Kate a supravietuit». Cred ca asta este ce a facut-o sa reziste".