x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nava Contraamiral Horia Macellariu perticipă la acţiunea Blackseafor

Nava Contraamiral Horia Macellariu perticipă la acţiunea Blackseafor

04 Aug 2009   •   00:00

Corveta Contraamiral Horia Macellariu va pleca în această seară din portul militar Mangalia pentru a participa, în perioada 4 - 27 august, la activarea Grupului de Cooperare Navală BLACKSEAFOR. Pe lângă nava românească, la această activare mai participă fregatele TCG Barbaros (Turcia), GSG Sokhumi (Georgia), nava de comandament Slavutich (Ucraina), nava de debarcare a desantului RFS Tsezar Kunikov (Federaţia Rusă) şi corveta Smeli (Bulgaria).



Activităţile Grupului Naval BLACKSEAFOR vor consta în exerciţii navale de luptă contra minelor, căutare şi salvare pe mare, asistenţă umanitară şi protecţia mediului. De asemenea, programul activării cuprinde vizite în porturile Varna (Bulgaria), Sevastopol (Ucraina), Novorosiisk (Federaţia Rusă), în scopul întăririi încrederii şi bunei înţelegeri între statele participante. Pe timpul staţionării în porturile menţionate se vor desfăşura activităţi demonstrative, întâlniri cu oficialităţi militare şi civile, conferinţe de presă, activităţi sociale şi vizite la bordul navelor.

Corveta Contraamiral Horia Macellariu este comandată de căpitan-comandorul Liviu Motoc şi are la bord pentru această misiune un echipaj alcătuit din 94 de militari, arată Agerpres. Gruparea BLACKSEAFOR este concepută ca o forţă care acţionează 'la chemare' şi este activată de două ori pe an pentru a desfăşura exerciţii navale. Comanda grupării este asigurată, în conformitate cu protocolul de înfiinţare, succesiv de cele şase state riverane Mării Negre care participă cu forţe: Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia.

×
Subiecte în articol: externe