x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O navă de război britanică sosită în Guyana sporește tensiunile la granița cu Venezuela

O navă de război britanică sosită în Guyana sporește tensiunile la granița cu Venezuela

de Redacția Jurnalul    |    31 Dec 2023   •   07:40
O navă de război britanică sosită în Guyana sporește tensiunile la granița cu Venezuela

Sosirea navei HMS Trent în Guyana a determinat Venezuela să înceapă exerciții militare cu o zi mai devreme în estul Caraibelor, în apropierea graniței cu fosta colonie britanică.

O navă de război britanică a sosit vineri după-amiază în Guyana, pe fondul tensiunilor crescânde cauzate de o dispută de frontieră între fosta colonie britanică și Venezuela, relatează AP.

Venirea navei HMS Trent a determinat Venezuela să înceapă exerciții militare cu o zi mai devreme în estul Caraibelor, în apropierea graniței cu Guyana, în timp ce guvernul venezuelean își manifestă pretențiile teritoriale de la vecinul său mai mic.

Ministerul brazilian de Externe și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această situație și a îndemnat cele două țări să revină la dialog, arătând totodată că alte națiuni ar trebui să evite "activitățile militare" care susțin oricare dintre părți.

Brazilia a cerut Guyanei și Venezuelei să rămână fidele Declarației Argyle, un acord semnat la începutul acestei luni în care liderii lor au declarat că vor rezolva disputa de frontieră prin mijloace non-violente. Disputa se referă la Essequibo, o regiune slab populată, dar bogată în petrol și minerale. Venezuela susține de mult timp că a fost înșelată cu privire la acest teritoriu atunci când europenii și SUA au stabilit granița.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că nava vizitează Guyana ca parte a unei serii de angajamente în regiune și că nava va efectua exerciții de antrenament cu armata din Guyana.

Nava de război este folosită în general pentru a intercepta pirații și traficanții de droguri, iar recent a efectuat exerciții comune cu mai multe țări din Africa de Vest.

Pe de altă parte, președintele Guyanei, Irfaan Ali, a declarat că Venezuela "nu are de ce să se teamă" de activitățile navei în apele guyaneze. Însă în urma sosirii navei britanice Venezuela a început cu o zi mai devreme exerciții militare care implică 5.000 de soldați în estul Caraibelor. Într-un discurs televizat, președintele venezuelean Nicolas Maduro a acuzat Guyana că a trădat spiritul Declarației Argyle.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: guyana venezuela