x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nazistul maghiar, Laszlo Csatary acuzat că a ajutat la uciderea a 15.700 de evrei, a fost arestat

Nazistul maghiar, Laszlo Csatary acuzat că a ajutat la uciderea a 15.700 de evrei, a fost arestat

18 Iul 2012   •   10:55
Nazistul maghiar, Laszlo Csatary acuzat că a ajutat la uciderea a 15.700 de evrei, a fost arestat

Laszlo Csatary este cel mai cautat nazist al Centrului Simon Wiesenthal si este acuzat ca a ajutat la uciderea a 15.700 de evrei. Saptamana trecuta jurnalistii britanici de la The Sun l-au gasit pe barbatul de 97 de ani la Budapesta. Procurorii l-au pus sub arest la domiciliu, iar autoritatile vor putea sa-i confiste pasaportul.

Initial s-a crezut ca Laszlo Csatary este acuzat de crime de razboi, dar acum este retinut si interogat pentru suspiciunea de implicare.

Conform centrului Simon Weisenthal, el a servit ca ofiter superior maghiar in orasul slovac Kosice. Se presupune ca a avut un rol cheie in deportarea a 300 de evrei din Kosice in lagarul din Kamenetz-Podolsk din Ucraina unde aproape toti au fost ucisi in vara anului 1941.

In anul 1948 un tribunal cehoslovac l-a condamnat la moarte in absenta.

Dupa razboi Csatary a fugit in Canada unde a lucrat ca vanzator de obiecte de arta in Montreal si Toronto. Apoi a disparut in anul 1997 dupa de i-a fost retrasa cetatenia canadiana.

Jurnalistii de la The Sun au reusit sa-l gaseasca cu ajutorul Centrului Wiesenthal al carei operatiuni "Ultima Sansa" are scopul de a-i prinde pe ultimii nazisti criminali de razboi spre a fi deserviti justitiei.

Anul trecut, Centrul a alertat autoritatile de la Budapesta despre prezenta lui pe teritoriul Ungariei aducand si dovezile care arata implicarea lui in crime de razboi. (BBC)

×