România a parcurs aproape tot procesul de evaluare a condiţiilor de aderare la spaţiul cu frontiere interne fără control.
Lungul drum al României către spaţiul Schengen mai are un hop de trecut. Este vorba despre ultima vizită de evaluare la care va fi supusă ţara noastră şi care se referă la punerea în aplicare a Sistemului de Informaţii Schengen - SIS/SIRENE. Partea tehnică este în curs de derulare, sistemul naţional de semnalări fiind aproape în totalitate introdus în baza de date a sistemului general, urmând ca în următoarele trei zile să se încheie procesul de încărcare a bazei de date, iar până la data de 3 noiembrie să se definitiveze "baza de producţie", adică cea a semnalărilor reale, după cum a explicat secretarul de stat Marian Tutilescu, şef al Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Semnalările reale presupun accesul persoanelor avizate la o bază de date personale, acces disponibil atât de pe teren, cât şi din birou, de unde se pot afla, într-un răstimp foarte scurt, de la câteva secunde la câteva minute, informaţii despre o anumită persoană, inclusiv informaţii foto, care interesează autorităţile.
Pentru a se evita vreun eventual abuz al autorităţilor care au acces şi consultă aceste baze de date, sistemul este prevăzut cu înregistrarea fiecărui solicitant (sistem înregistrat şi cifrat), precum şi întocmirea unui "formular naţional despre ceea ce s-a găsit cu privire la persoana respectivă", a mai explicat Tutilescu.
Până acum, România a avut şase rapoarte de evaluare Schengen, care au fost aprobate în cadrul grupului de Evaluare Schengen - SchEval - de la Bruxelles, cu o singură excepţie, aceea a raportului privind frontierele aeriene ale României, asupra căruia SchEval a recomandat o reevaluare. Celelalte au fost toate aprobate de Bruxelles, iar România a fost considerată ca aflându-se într-un stadiu avansat în privinţa aplicării acquis-ului Schengen şi pregătită să adere la acest spaţiu doar cu frontiere externe la termenul pe care şi l-a propus, adică în martie anul viitor.
Între alte amănunte de ordin tehnologic privind accelerarea procesului de implementare a sistemelor de date conform standardelor Schengen, la data de 3 noiembrie va intra în funcţiune sistemul SIS 1 For All, care facilitează transmiterea de date de la şi între diferitele instituţii (sedii de poliţie, parchete şi chiar judecătorii, puncte de frontieră etc.), precum şi un sistem de supraveghere terestră, dotat cu camere ultraperformante amplasate la înălţime, ce pot detecta pe baza căldurii emanate de corpurile vii (inclusiv ale animalelor) prezenţa unei fiinţe într-un spaţiu de până la 15 km distanţă de camera respectivă. Un asemenea sistem şi-a arătat deja eficienţa la punctul de frontieră de la Stamora Moraviţa, după cum a exemplificat secretarul de stat din MAI.
Citește pe Antena3.ro