x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ne apropiem de Schengen

Ne apropiem de Schengen

de Sînziana Stancu    |    26 Oct 2010   •   00:00
Ne apropiem de Schengen
Sursa foto: /Reuters

România a parcurs aproape tot procesul de eva­luare a con­di­ţiilor de aderare la spaţiul cu frontiere interne fără control.



Lungul drum al României către spa­ţiul Schengen mai are un hop de trecut. Este vorba despre ultima vizită de evaluare la care va fi supusă ţara noastră şi care se referă la punerea în aplicare a Sistemului de Informaţii Schengen - SIS/SIRENE. Partea teh­nică este în curs de derulare, sistemul na­ţional de semnalări fiind aproape în totalitate  introdus în baza de date a sistemului general, urmând ca în următoarele trei zile să se încheie procesul de încărcare a bazei de date, iar până la data de 3 noiembrie să se de­finitiveze "baza de producţie", adică cea a semnalărilor reale, după cum a explicat secretarul de stat Ma­rian Tutilescu, şef al Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Semna­lările reale presupun accesul persoa­nelor avizate la o bază de date perso­nale, acces disponibil atât de pe teren, cât şi din birou, de unde se pot afla, într-un răstimp foarte scurt, de la câ­teva secunde la câteva minute, infor­ma­ţii despre o anumită persoană, in­clusiv informaţii foto, care interesea­ză autorităţile.

Pentru a se evita vreun eventual abuz al autorităţilor care au acces şi consultă aceste baze de date, sistemul este prevăzut cu înregi­s­tra­rea fiecărui solicitant (sistem înregistrat şi cifrat), precum şi întocmirea unui "formular naţional despre ceea ce s-a găsit cu privire la persoana res­pec­tivă", a mai explicat Tutilescu.

Până acum, România a avut şase rapoarte de evaluare Schengen, care au fost aprobate în cadrul grupului de Evaluare Schengen - SchEval - de la Bruxelles, cu o singură excepţie, aceea a raportului privind frontierele aeriene ale României, asupra căruia SchEval a recomandat o reevaluare. Celelalte au fost toate aprobate de Bruxelles, iar România a fost consi­derată ca aflându-se într-un stadiu avansat în privinţa aplicării acquis-ului  Schengen şi pregătită să adere la acest spaţiu doar cu frontiere externe la termenul pe care şi l-a propus, adică în martie anul viitor.

Între alte amănunte de ordin teh­nologic privind accelerarea procesu­lui de implementare a sistemelor de da­te conform standardelor Schengen, la data de 3 noiembrie va intra în func­ţiune sistemul SIS 1 For All, care fa­cilitează transmiterea de date de la şi între diferitele instituţii (sedii de po­­liţie, parchete şi chiar jude­că­torii, punc­te de frontieră etc.), precum şi un sis­tem de supraveghere terestră, dotat cu camere ultraperformante am­pla­sa­­te la înălţime, ce pot detecta pe ba­za căldurii emanate de corpurile vii (in­­clusiv ale animalelor) prezenţa unei fiinţe într-un spaţiu de până la 15 km distanţă de camera respectivă. Un asemenea sistem şi-a arătat deja efi­­cienţa la punctul de frontieră de la Stamora Mo­raviţa, după cum a exem­­plificat se­cretarul de stat din MAI.

×
Subiecte în articol: externe