O sesiune intermediară de negocieri pentru climă a debutat marţi la Bangkok, cu trei luni înainte de COP24 din Polonia, cu scopul de a implementa dispoziţiile Acordului de la Paris din 2015. Debutul sesiunii a fost marcat de o manifestare care a criticat responsabilitatea "ţărilor bogate", în special deciziile administraţiei de la Washington, informează AFP.
"Organizăm această sesiune la Bangkok pentru că nu avansăm destul de repede pe cât am putea să o facem", a criticat polonezul Michal Kurtyka, preşedintele COP24 cu ocazia ceremoniei de deschidere, evocând semnalele ce atestă încălzirea planetei.
"Ştim cu toţii că timpul este limitat" şi "credibilitatea procesului în sine este pus în balanţă", a adăugat el, în contextul în care delegaţii prezenţi la întrunire trebuie să obţină progrese în privinţa regulilor detaliate de aplicare a Acordului de la Paris, care, în absenţa unor progrese, riscă să devină un document inutil.
Cele 190 de state participante au la dispoziţie până la sfârşitul anului, când va avea loc cea de-a 24-a Conferinţă pentru climă organizată de ONU, în decembrie, în oraşul polonez Katowice, pentru a finaliza regulamentul de implementare a pactului din 2015, ce vizează limitarea încălzirii mondiale a Terrei sub pragul de 2 grade Celsius, sau chiar la 1,5 grade Celsius, în raport cu temperaturile medii din epoca preindustrială.
Însă tensiunile dintre ţări au condus la o "paralizie" în vara acestui an a Fondului Verde pentru Climă (Green Climate Fund) al ONU, deja afectat de stoparea contribuţiei alocate de Statele Unite, în urma unei decizii a preşedintelui american Donald Trump.
Militanţi ecologişti au manifestat marţi dimineaţă la Bangkok în faţa clădirii în care are loc reuniunea, pentru a sublinia faptul că "ţările bogate, în primul rând Statele Unite, sunt în principal vinovate" de modificările climatice şi, cu toate acestea, "evită responsabilităţile" pe care le au. Acordul prevede un ajutor anual de 100 miliarde de dolari până în 2020 pentru ţările sărace.
"Lucrăm contra cronometru...Să muncim având în minte simţul urgenţei impuse de această situaţie", a insistat la rândul ei Patricia Espinosa, secretar executiv al Convenţiei-cadru a ONU pentru modificări climatice (CCNUCC).
O provocare majoră îi aşteaptă pe negociatorii de la Bangkok şi Katowice: ţările trebuie să îşi intensifice angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Angajamentele actuale ar conduce la o creştere a temperaturii medii mondiale cu peste 3 grade Celsius în raport cu era preindustrială. Temperatura medie mondială a crescut deja cu 1 grad Celsius până în prezent.
AGERPRES
Cenușa grea și mirosul de sulf au început să acopere părți din insula Sf. Vincent din estul Caraibelor, oamenii de știință avertizând că explozia de vineri a vulcanului La Soufriere ar putea fi urmată de...
Trei persoane au murit și două au fost rănite în urma accidentului rutier produs duminică după-amiază în satul Filipești din județul Bacău.
Conform ISU Bacău, într-una din cele două mașini care s-au...
Premierul Florin Cîțu revine, duminică seara, cu un nou mesaj despre Spitalul Foișor, precizând că fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătății: este vorba de onoare aici, să vedem...
Birourile Naționale ale USR și PLUS au decis, duminică, să sprijine candidatura lui Liviu Popescu pentru postul de director interimar al Societății Române de Radiodifuziune.
Conform unui comunicat transmis de...
O problemă în alimentarea cu energie electrică a provocat duminică un incident la complexul nuclear subteran din Natanz, la o zi după ce Teheranul a pus în funcțiune noi centrifuge avansate de îmbogățire a...
Președintele turc, Tayyip Erdogan, a cerut încetarea evoluțiilor „îngrijorătoare” din regiunea Donbass din estul Ucrainei, după întâlnirea cu omologul său ucrainean la Istanbul, adăugând că Turcia es...
Ray Dorsey neurolog la Universitatea din Rochester crede că o epidemie de Parkinson este la orizont. Parkinson este deja tulburarea neurologică cu cea mai rapidă creștere din lume; în SUA, numărul persoanelor cu Pa...
Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că duminică au fost vaccinate în România 56.988 de persoane.
Dintre cele 56.988 de persoane vaccinate...
Un grav accident rutier s-a produs duminică după-amiază în județul Bacău. Primele informații arată că sunt doi morți și trei persoane încarcerate.
Conform ISU Bacău, accidentul s-a produs între două ma
Cinci persoane au fost rănite, duminică după-amiază, în urma unui accident produs pe DN 6 Alexandria-București.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN 6 Alexandri...
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune că discuţiile despre includerea Spitalului Foişor în circuitul COVID-19 sunt de un an, nu de câteva zile. Spitalul nefiind în subordinea MS, Ministerul Sănătății...
Premierul Florin Cîțu, întrebat duminică despre o eventuală remaniere a lui Vlad Voiculescu, a spus: „remanierea sau orice decizie despre vreun ministru din cabinetul acesta e luată doar de premier, iar aceste de...
Traficul este intens pe Autostrada Soarelui, în special în zona tronsoanelor unde se fac lucrări de reparații. S-au format coloane în mișcare de aproximativ 2 kilometri.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul...
Patru persoane au fost rănite, între care un copil, după un accident produs, duminică, între două mașini, în localitatea Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș. Într-un alt accident tot din județul Mureș au...
Mobilizare de forţe în Constanța pentru găsirea a trei copii plecați de acasă sâmbătă - zeci de poliţişti și un elicopter al Inspectoratului General al Aviației i-au căutat toată...