x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Negocierile privind bugetul Uniunii Europene în 2013, sortite eşecului

Negocierile privind bugetul Uniunii Europene în 2013, sortite eşecului

de Agerpres    |    13 Noi 2012   •   19:24
Negocierile privind bugetul Uniunii Europene în 2013, sortite eşecului

Negocierile dificile asupra bugetului Uniunii Europene pentru anul 2013 păreau marţi sortite eşecului, după retragerea Parlamentului European, iar o criză pare acum inevitabilă, cu o săptămână înaintea summitului liderilor europeni privind cadrul financiar multianual 2014-2020, relatează AFP.

"Parlamentul European nu poate continua negocierile privind bugetul pentru anul 2013 în contextul imposibilităţii actuale în care se află Consiliul (de miniştri al UE) de a rezolva problemele restante din 2012", a anunţat preşedintele Comisiei pentru buget a PE, francezul Alain Lamassoure, într-un comunicat publicat cu trei ore înainte de începutul reuniunii.

Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a încercat să salveze reuniunea. "Perioada de conciliere (cu Parlamentul European) se încheie la miezul nopţii", a precizat Nikos Christodoulides, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei. "Căutăm mijloacele de a readuce Parlamentul European la masa negocierilor", a dat el asigurări.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a confirmat totuşi că legislativul comunitar nu va participa la reuniune şi a spus că statele membre sunt responsabile de acest eşec în cadrul unei reuniuni la PE cu liderii celor 15 state UE membre ale grupului "Prietenii coeziunii".

Responsabilii europeni dau asigurări că aceste negocieri "nu au nicio legătură" cu cele prevăzute pentru perioada 2014-2020, care va fi obiectul unui summit al liderilor europeni convocat la Bruxelles pentru 22 şi 23 noiembrie.

Însă un eşec al negocierilor prevăzute pentru marţi seară riscă să otrăvească negocierile privind bugetul multianual. Situaţia îngrijorează statele din grupul "Prietenii coeziunii" - Polonia, Portugalia, Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Cipru, Cehia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania, beneficiare nete ale bugetului european.

Grupul încearcă să apere sumele alocate fiecărei ţări pentru a cofinanţa proiecte de infrastructură şi de instruire în regiuni ale UE mai puţin dezvoltate.

Politicile pentru coeziune reprezintă a doua anvelopă bugetară a UE după Politica Agricolă Comună, cu 47,1 miliarde de euro în 2011.

Negocierile privind bugetul pe 2013 sunt blocate asupra mijloacelor de a acoperi o gaură de aproape nouă miliarde de euro pentru a finanţa mai multe programe, printre care şi bursele studenţilor Erasmus.

Opt din cele 12 state contributoare nete - Franţa, Germania, Marea Britanie, Olanda, Finlanda, Austria, Suedia şi Danemarca - au cerut Comisiei să găsească aceşti bani în liniile de credite necheltuite încă.

Aflat sub presiune, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a amânat în 2013 plata unor facturi "care fac obiectul unei anchete" pentru o sumă de 1,4 miliarde de euro.

×