În luna mai a anului trecut a izbucnit un scandal de corupţie care a vizat mai mulţi politicieni marcanţi din landul german Bavaria. Scandalul s-a declanşat după ce Parlamentul a publicat numele a cinci miniştri şi secretari de stat care, începând din anul 2000, şi-au angajat soţiile, copiii sau părinţii ca secretari sau consilieri în cabinetele lor parlamentare.
Ministrul Agriculturii din Bavaria de la acea vreme, Helmut Brunner, a recunoscut că şi-a angajat nu numai soţia, ci şi sora şi nepoata. “De la 1 aprilie 1999 şi până în 31 decembrie 2008, a fost angajată sora mea, iar de la 1 aprilie 1999 până la 31 decembrie 2002, nepoata”, a declarat el, citat de revista germană Focus, precizând că remuneraţiile au fost de 400, respectiv 325 de euro pe lună. Afectat de acest scandal a fost şi ministrul Culturii, Ludwig Spaenle (CSU), care a anunţat că va returna imediat 34.000 de euro.
Presa germană a solicitat Guvernului regional din Bavaria să publice sumele exacte virate de statul german către rudele acestor politicieni. Guvernul a refuzat, iar presa a relatat că suma totală ar depăşi un milion de euro. Socialiştii de la SPD s-au adresat Curţii Constituţionale care a obligat Guvernul să dea publicităţii datele exacte. Din raportul de nouă pagini primit de SPD reiese că rudele celor cinci miniştri au încasat în această perioadă suma de 1,3 milioane de euro, lider absolut fiind soţia ministrului Ludwig Spaenle, care a încasat 600.000 de euro în perioada 1999-ianuarie 2013. Avantajul politicienilor implicaţi în scandal este că legea germană a interzis nepotismul abia la începutul anului 2013. Rămâne însă ridicolă graba lui Spaenle de a returna statului doar 34.000 de euro.
Soţia, fiica şi nepoata ministrului Helmut Brunner au încasat, începând din 1999, suma totală de 290.000 de euro, în timp ce rudele secretarilor de stat Franz Pschierer şi Bernd Sibler s-au mulţumit cu 136.000 de euro, respectiv 90.000 de euro. Premierul regiunii Bavaria, Horst Seehofer (CSU), i-a îndemnat pe reprezentanţii CSU implicaţi în scandal să returneze integral sumele încasate în perioada în care formaţiunea a fost la guvernare 2008-2013. Solicitarea sa a fost ignorată, iar SPD a cerut demisia de onoare a politicienilor incriminaţi. Intrarea SPD la guvernare alături de CDU-CSU a făcut ca solicitările de demisie să îşi piardă ecoul.