x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu, tot mai izolat în Gaza. Și Biden și-a pierdut răbdarea 

Netanyahu, tot mai izolat în Gaza. Și Biden și-a pierdut răbdarea 

de Şerban Mihăilă    |    04 Apr 2024   •   07:50
Netanyahu, tot mai izolat în Gaza. Și Biden și-a pierdut răbdarea 

Cel puțin 196 de lucrători umanitari au fost uciși în Gaza începând din octombrie, anul trecut, susține ONU, în timp ce gruparea extremistă Hamas acuză frontal Israelul că vizează locurile de distribuire a ajutoarelor. După atacul israelian de luni, în care şi-au pierdut viaţa şapte lucrători umanitari, inclusiv patru străini, însuși liderul american, Joe Biden, a dat de înțeles că s-a săturat de modul în care statul evreu derulează actuala sa campanie militară. La rândul lor, Australia, Marea Britanie și Polonia, țări care au susținut în general Israelul, au cerut să fie luate măsuri pentru a proteja lucrătorii umanitari, dezvăluind astfel izolarea diplomatică tot mai mare a premierului Benjamin Netanyahu. 

Șeful armatei israeliene a recunoscut ieri că atacul care a ucis șapte lucrători umanitari în Gaza a fost „o greșeală gravă”, după ce lovitura sângeroasă a provocat un cor de indignare internațională.

„Acest incident a fost o greșeală gravă.”, a spus Herzi Halevi, într-un mesaj video, după atacul care a lovit luni un convoi al World Central Kitchen (WCK) care livra ajutoare. 

„Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple!”, a precizat Halevi, care a pus lovitura pe seama unei „identificări greșite”, pe timp de noapte. „Ne pare rău pentru răul neintenționat adus membrilor WCK.”, a adăugat el. 

La rândul lui, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că armata i-a ucis „fără intenție” pe lucrătorii umanitari, numind acest caz „unul tragic”, care va fi investigat „până la capăt”. Cu toate acestea, el nu și-a cerut scuze. 

Furie și îngrijorare

Imaginile de la fața locului au arătat plafonul găurit al unui vehicul inscripționat cu sigla WCK, alături de epavele altor vehicule.

De la începutul războiului lansat în octombrie, anul trecut, organizația caritabilă cu sediul în SUA a fost implicată în hrănirea locuitorilor strămutați din Gaza. 

WCK este una dintre cele două organizaţii neguvernamentale care participă activ la aducerea de ajutoare în Gaza cu vaporul din Cipru, şi a luat parte, de asemenea, la construirea unui ponton temporar.

Angajații uciși luni tocmai descărcaseră „peste 100 de tone de ajutoare alimentare umanitare aduse în Gaza pe cale maritimă”, a precizat WCK.

Organizația caritabilă a anunţat că a decis să-şi suspende activităţile în regiune, după decesul a şapte dintre angajaţii săi: un britanic, un polonez, un australian, un cetăţean cu dublă naţionalitate americană-canadiană şi trei palestinieni.

WCK a calificat lovitura drept „un atac țintit” și a precizat că echipa sa și-a coordonat mișcările cu forțele israeliene. 

„Acesta nu este doar un atac contra WCK, ci și un atac asupra organizațiilor umanitare ce acționează în cele mai cumplite situații, în care hrana este folosită ca armă de război.”, a precizat World Central Kitchen.

Gaza se află sub blocadă israeliană de la începutul războiului, ONU acuzând Israelul că împiedică livrările de ajutoare umanitare și avertizând asupra foametei „catastrofale” îndurate de palestinieni.

Indignare internațională

Într-o reacție formulată cu fermitate la scurt timp de la atacul asupra WCK, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Israelul „nu a făcut suficient pentru a proteja lucrătorii umanitari care încercau să livreze ajutorul de care au nevoie disperată civilii”.

El a cerut o investigație „rapidă” pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați de ceea ce a calificat a nu fi fost „un incident izolat". 

„Acest conflict a fost unul dintre cele mai grave din istoria recentă în ceea ce priveşte numărul lucrătorilor umanitari ucişi.”, a spus preşedintele american. Biden a adăugat că acesta este unul dintre principalele motive pentru care distribuirea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza este atât de dificilă.

„Israelul nu a făcut suficient pentru a proteja lucrătorii care încearcă să ofere ajutorul de care au nevoie disperată civilii.”, a precizat Biden. „Incidente precum cel de luni pur şi simplu nu ar trebui să se întâmple!”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

„De asemenea, Israelul nu a făcut suficient pentru a proteja civilii.”, a continuat Biden. „Statele Unite au cerut în mod repetat Israelului să reducă riscul de coliziune între operaţiunile sale militare împotriva Hamas şi operaţiunile umanitare, pentru a evita victimele civile.”, a afirmat el.

În ultima vreme, Biden și alți oficiali americani de rang înalt și-au exprimat o nemulțumire tot mai mare față de strategia militară israeliană, deoarece războiul din Fâșia Gaza a provocat până acum un număr imens de victime în rândul civililor.

La rândul lui, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat în fața Adunării Generale că 196 de lucrători umanitari au fost uciși până acum în război.

El a calificat atacul drept „inconștient” și „un rezultat inevitabil al modului în care se desfășoară războiul.”. „Acest lucru demonstrează încă o dată nevoia urgentă de încetare imediată a focului!”, a adăugat Guterres. 

Premierul australian, Anthony Albanese, a declarat că a vorbit cu Netanyahu prin telefon, transmițându-i acestuia „furia și îngrijorarea”.

Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul israelian la Londra și a cerut asumarea „responsabilității depline”. Nu în ultimul rând, Polonia a cerut despăgubiri pentru familiile lucrătorilor umanitari uciși.

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat ieri că atacul forţelor israeliene în Fâşia Gaza, în care au fost ucişi şapte angajați ai WCK, între care şi un polonez, precum şi reacţia Israelului la acest incident au pus solidaritatea cu această ţară „la grea încercare”. 

„Astăzi, puneţi această solidaritate la grea încercare. Atacul tragic asupra voluntarilor şi reacţia voastră stârnesc o furie de înţeles.”, a scris Donald Tusk pe reţeaua socială X, adresându-se direct premierului Benjamin Netanyahu şi ambasadorului Israelului la Varşovia.

„Nu putem minimiza această chestiune, zicând că se întâmplă în timp de război, aşa cum a spus Netanyahu ieri.”, a subliniat el.

La rândul lui, întrebat ieri în legătură cu posibilitatea unei explozii de antisemitism în Polonia, şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a răspuns că „este deja cazul”.

Potrivit acestuia, Israelul ar trebui „să îşi ceară scuze şi să plătească despăgubiri familiilor victimelor” ucise de atacul israelian.

„Dacă este adevărat că un convoi a fost atacat în mod deliberat pentru că se presupunea că în el s-ar fi aflat un terorist şi că, prin urmare, vieţile civililor au fost sacrificate, nu cunosc vreun sistem în care acest lucru să fie justificat!”, a spus Sikorski la postul de radio public polonez „Trojka”.

„Dacă acesta a fost cazul, Israelul trebuie să-şi ceară scuze şi să plătească despăgubiri familiilor victimelor.”, a continuat el.

×
Subiecte în articol: netanyahu gaza biden