Trustul News Corporation, al magnatului Rupert Mordoch, a retras oferta de achizitionare a pachetului complet de actiuni al companiei de telecomunicatii prin satelit BSkyB, informeaza postul Sky News, citat de AFP.
Decizia intervine in contextul in care principalele trei partide din Marea Britanie au facut front comun pentru a cere blocarea proiectului prin care trustul lui Rupert Murdoch ar fi urmat sa achizitioneze in totalitate actiunile companiei de telecomunicatii prin satelit BskyB, dupa declansarea unui imens scandal privind interceptari telefonice ilegale practicate de jurnalistii trustului lui Murdoch.
Uniunea sacra, incheiata marti seara intre premierul conservator David Cameron, vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg si liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, sta marturie pentru amploarea reactiei adverse suscitate de dezvaluirea practicilor ilegale sau contrare deontologiei ale jurnalistilor din grupul media al lui Murdoch.
Proiectul ultra-controversat de achizitionare a pachetului integral de programe prin satelit BskyB, in valoare de 10 de miliarde de euro, era in centrul strategiei de cucerire a pietei a magnatului australo-american Rupert Murdoch.
Guvernul de coalitie dintre conservatori si liberal-democrati, care se pregatea sa-si dea acceptul pentru aceasta achizitie, a trimis la comisia nationala a concurentei.
Scandalul interceptarilor telefonice ilegale a inceput in 2005. Viza circa 4.000 de persoane, printre care si membrii familiei regale britanice, politicieni si celebritati. Dar anuntul potrivit caruia mesageria vocala a unei adolescente de 13 ani, data disparuta si apoi asasinata ar fi fost piratat de tabloidul News of the World a iscat furia generala.
Parlamentul s-a autosesizat de mai multe ori in legatura cu acest dosar. Comisia pentru presa a cerut audierea lui Murdoch martea viitoare, dar si a principalilor sefi ai diviziei britanice a News International, compania magnatului: fiul sau, James, si Rebekah Brooks, presedinte director general.
News International s-a declarat "pregatita sa coopereze", desi Rupert Murdoch si fiul sau pot refuza sa se prezinte in Camera Comunelor.
Scandalul il afecteaza si pe premierul David Cameron, dat fiind ca trustul lui Murdoch l-a sustinut in campania electorala in 2010. In plus, fostul redactor-sef de la News of the World, Andy Coulson, a fost consilier pe probleme de comunicare al premierului pana in ianuarie.
Aproximativ 80% dintre britanici nu mai au incredere in media dupa scandalul interceptarilor telefonice care a dus la inchiderea publicatiei News of the World, potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare de piata ComRes pentru ITV, citat de pressgazette.co.uk. Doar 10% dintre cei intervievati au declarat ca au incredere in media, in timp ce 82% dintre participantii la studiu sunt de parere ca Rebekah Brooks, director executiv al News International, publisherul News of the World, ar trebui sa isi prezinte demisia.
Pe de alta parte, 50% dintre participantii la sondaj considera ca premierul britanic David Cameron nu a gestionat bine situatia provocata de scandalul interceptarilor telefonice ilegale, in timp ce doua treimi sunt de parere ca primul ministru a fost neinspirat cand l-a numit pe Andy Coulson consilier pe probleme de comunicare.
De asemenea, trei din patru britanici care au luat parte la sondaj se declara ingrijorati de coruptia din politie si mai mult de jumatate nu au incredere ca liderii partidelor politice vor putea elimina coruptia din politica si din politie.
Trei sferturi dintre respondenti credeau ca guvernul ar trebui sa reanalizeze decizia de a aproba preluarea BSkyB de catre Rupert Murdoch si News Corporation.