x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Niacaragua a autorizat intrarea de trupe, avioane şi nave ruseşti în ţară

Niacaragua a autorizat intrarea de trupe, avioane şi nave ruseşti în ţară

11 Iun 2022   •   11:30
Niacaragua a autorizat intrarea de trupe, avioane şi nave ruseşti în ţară

Guvernul preşedintelui nicaraguan Daniel Ortega a autorizat ca trupe, avioane şi nave ruseşti să fie desfăşurate în Nicaragua în scopul instruirii, al aplicării legii sau al intervenţiilor de urgenţă.

Într-un decret publicat săptămâna aceasta şi confirmat de Rusia, Ortega va permite trupelor ruseşti să îndeplinească sarcini de aplicare a legii, "ajutor umanitar, misiuni de salvare şi căutare în situaţii de urgenţă sau dezastre naturale". Guvernul nicaraguan a autorizat, de asemenea, prezenţa unor mici contingente de trupe ruseşti pentru "schimb de experienţă şi formare".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru postul de ştiri rus Sputnik că măsura este "de rutină".

"Vorbim despre o procedură privind admiterea temporară a personalului militar străin pe teritoriul său pentru a dezvolta cooperarea în diverse domenii, inclusiv răspunsuri umanitare şi de urgenţă, combaterea crimei organizate şi a traficului de droguri", a declarat Zakharova.

Ea a precizat că legea autorizează, de asemenea, trupe din Statele Unite, Mexic şi alte ţări din America Centrală în astfel de scopuri.

Ortega a fost un aliat ferm al Rusiei încă de pe vremea când conducea revoluţia din 1979 care l-a înlăturat pe dictatorul Anastasio Somoza. Ortega a ocupat funcţia de preşedinte între 1985 şi 1990, înainte de a fi reales la putere în 2007.

Guvernul lui Ortega a arestat zeci de lideri ai opoziţiei politice, inclusiv majoritatea potenţialilor candidaţi prezidenţiali, în lunile dinaintea realegerii sale pentru al patrulea mandat consecutiv, anul trecut.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicaragua