x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Niciun lider american la Paris duminică:”Nimic nu poate scuza această absenţă”

Niciun lider american la Paris duminică:”Nimic nu poate scuza această absenţă”

de Marina Constantinoiu    |    12 Ian 2015   •   19:58
Niciun lider american la Paris duminică:”Nimic nu poate scuza această absenţă”

Un editorial publicat de Le Nouvel Observateur sanţionează absenţa liderilor americani de la marşul istoric contra terorii care a avut loc duminică în Franţa. Administraţia americană a fost reprezentată doar de ambasadoarea SUA în Franţa. “O absenţă care va lăsa urme”, comentează autorul editorialului.

“O ştiţi pe Jane Hartley? Este o femeie de afaceri şi din domeniul presei, preşedinte director general al unei firme de consiliere din Manhattan. Foarte bogată, ea a fost una dintre marile donatoare din campania electorală a lui Barack Obama în 2012. Ca mulţumire, el a numit-o, în octombrie anul trecut, ambasadoare a Statelor Unite în Franţa. Ea a fost singurul reprezentant al Administraţiei americane duminică, 11 ianuarie, la Paris, la marşul istoric. Da, singura. Speram că, sfidând riscutile la care s-au expus toţi şefii de stat prezenţi la Paris, Obama nu se va mulţumi cu vizita sa, sigur că simbolică şi insuficientă, la 8 ianuarie, la Ambasada Franţei de la Washington, şi va decide să vină în ultimul moment, ca o surpriză, sau, în lipsa lui, va veni Joe Biden. Ne-am fi mulţumit şi cu secretarul de Stat, John Kerry. Chiar şi şeful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, care nu este un mare fan al manifestaţiilor, a venit”, scrie autorul.

Sursa citată susţine că Jane Hartley nu a fost remarcată în mulţime de nimeni, şi că nici la televiziune n-a fost recunoscută, pentru că nimeni nu o cunoaşte. “Mulţumim, doamna Hartley, că aţi salvat onoarea celui mai vechi aliat al Franţei (cel puţin după cum se tot repetă)”, scrie autorul.

Ministrul american al Justiţiei, Eric Holder, era la Paris pentru o reuniune privind terorismul. Dar nu a dorit să mărşăluiască alături de francezi şi ceilalţi 50 de lideri, şefi de state şi de guverne, care au avut curajul să fie acolo, în ciuda faptului că unii am fi preferat să se abţină, mai scrie autorul citat. Care adaugă, în încheiere:”N-a dorit să se alăture nici secretarul adjunct pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorksas, care lua parte la aceeaşi reuniune, în birouri ultraprotejate din Paris”.

Casa Albă s-a eschivat să dea un răspuns criticilor presei şi ale liderilor de opinie îndreptate atât împotriva lui Barack Obama, cât şi a vicepreşedintelui Joe Biden, care nu s-au deplasat la Paris, în pofida faptului că nu aveau nimic pe agenda oficială în ziua desfăşurării marşului.

În schimb, secretarul american de Stat John Kerry, aflat în vizită în India, a calificat aceste critici drept “triviale” şi a anunţat că la revenirea din turneul său asiatic va face joi o escală la Paris, pentru a se întâlni cu preşedintele Francois Hollande şi cu ministrul de externe Laurent Fabius.

După atacul terorist asupra publicaţiei Charlie Hebdo, preşedintele Obama a avut o discuţie telefonică cu omologul său francez Francois Hollande şi a venit personal la Ambasada Franţei la Washington pentru a prezenta condoleanţe.

×