x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicolae Ciucă apreciază strategia SUA în regiunea Mării Negre

Nicolae Ciucă apreciază strategia SUA în regiunea Mării Negre

02 Sep 2022   •   10:50
Nicolae Ciucă apreciază strategia SUA în regiunea Mării Negre

Premierul Nicole Ciucă subliniază creșterea importanței regiunii Mării Negre și strategia SUA în zonă, în contextul războiului din Ucraina, la a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum.

"Regiunea Mării Negre devine acum o miză mai mare ca oricând, nu doar în sensul clasic, militar, al securităţii, cât mai ales din perspectivă largă, geopolitică. Aceasta are implicaţii pe multiple planuri: securitate, energie, siguranţa lanţurilor de aprovizionare, infrastructură, interconectivitate, securitate cibernetică. În aceste domenii consacrarea acestei regiuni în strategii naţionale aliate sau ale UE se justifică şi se reflectă în modul cel mai concret. Iar securitatea maritimă se concentrează pe libertatea de circulaţie şi de navigaţie şi libertatea comerţului, pe care trebuie să le apărăm şi în situaţii speciale, precum cele din perioadele de război" a declarat premierul.

El apreciază strategia Statelor Unite la Marea Neagră. 

"Parteneriatul strategic cu SUA a determinat gândirea unei noi strategii dedicate Mării Negre. Este de salutat iniţiativa, puternic susţinută în Congresul SUA, de a consolida o strategie americană la Marea Neagră. Creşterea investiţiei strategice a SUA în susţinerea rezilienţei şi libertăţii de alegere a statelor partenere este din ce în ce mai vizibilă. Franţa sau Marea Britanie, dar şi alte state, sunt exemple elocvente", a explicat acesta..

Black Sea and Balkans Security Forum este organizat de New Strategy Center, cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a NATO, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Externe.

 


 

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca marea neagră