x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poziție FERMĂ a premierului Nicolae Ciucă: Vom cere vot pe aderarea României la Schengen. Nu există o justificare reală pentru respingere

Poziție FERMĂ a premierului Nicolae Ciucă: Vom cere vot pe aderarea României la Schengen. Nu există o justificare reală pentru respingere

de Anastasia Paul    |    07 Dec 2022   •   16:26
Poziție FERMĂ a premierului Nicolae Ciucă: Vom cere vot pe aderarea României la Schengen. Nu există o justificare reală pentru respingere
Sursa foto: Lucian Alecu

Premierul Nicolae Ciucă vrea să ceară, joi, vot în Consiliul JAI pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

"Starea de incertitudine nu mai poate continua, integrarea în Schengen este obiectivul nostru național. Toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile.", a anunțat acesta, precizând că motivele invocate de autoritățile de la Viena nu au o ”justificare reală”.

”Referitor la Austria. Putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte, președintele României cu cancelarul Austriei, miniștrii de interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene FRONTEX confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri.

Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem cu toții că problema migrației ilegală este foarte sensibilă politic în multe state membre și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen. Însă blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.

Dimpotrivă, aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur prin implicarea României, care, după aderare, va avea și mai multe instrumente la îndemână, având la dispoziție tot instrumentarul Schengen pentru a ajuta la controlul și contenirea acestui fenomen”, a explicat Nicolae Ciucă. 

Cancelarul austriac Karl Nehammer își motivează refuzul prin numărul mare de migranți care ajung în țara sa, însă rapoartele autorităților de la București arată că doar 2,7% dintre migranții care ajung în România, se deplasează spre țările din vestul Europei. 

Consiliul JAI este Consiliul pentru Justiție și Afaceri Externe format din miniștrii de resort din statele UE.

 

×
Subiecte în articol: schengen romania niclae ciuca austria