Maduro, un fost lider sindical în vârstă de 61 de ani, a fost proclamat drept candidat al partidului socialist de către vicepreședintele Diosdado Cabello și a urcat pe scena unei mari arene sportive pentru a se adresa susținătorilor.
„Există un singur rezultat, victoria poporului pe 28 iulie”, a spus Maduro, purtând o jachetă cu fermoar roșu aprins. „Nu au reușit să ne oprească și nici nu vor reuși”.
Sondajele recente arată că 13,9% dintre venezueleni intenționează să voteze pentru Maduro, cu mult în urma celor 54,5% ale candidatei opoziției Maria Corina Machado.
Dar, deși Machado a câștigat alegerile primare ale opoziției în octombrie, nu era clar dacă va apărea pe buletinul de vot după ce instanța supremă a țării a confirmat interdicția de a ocupa funcții publice.
Candidații au termen până la 25 martie pentru a se înregistra și a rămas neclar dacă opoziția va numi un înlocuitor pentru Machado, care se află sub o presiune tot mai mare pentru a alege un înlocuitor.
Statele Unite au redus parțial sancțiunile impuse guvernului Venezuelei la sfârșitul anului 2023, datorită unui acord electoral cu opoziția, dar apropierea incipientă s-a încheiat odată cu arestările unor personalități din opoziție și cu decizia instanței în privința lui Machado. SUA au promis o restabilire a sancțiunilor petroliere de la jumătatea lunii aprilie.
Surse din partidul de guvernământ au declarat pentru Reuters că inversarea politicii lui Maduro s-ar putea datora scăderii popularității în rândul bazei sale electorale.
Venezuela a suferit o inflație foarte mare și un colaps economic fără precedent de când Maduro a preluat puterea în 2013, după moartea mentorului său, președintele Hugo Chavez.
Țara a cunoscut valuri intermitente de proteste împotriva partidului de guvernământ și a lui Maduro, în special între 2014 și 2017, soldate cu zeci de arestări și omoruri.
Principalele partide de opoziție au boicotat alegerile prezidențiale din 2018 și au refuzat, alături de SUA și de alte țări, să recunoască victoria lui Maduro.
(sursa: Mediafax)