x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicolas Sarkozy: Am dărâmat cu târnăcopul la Zidul Berlinului

Nicolas Sarkozy: Am dărâmat cu târnăcopul la Zidul Berlinului

09 Noi 2009   •   00:00
Nicolas Sarkozy: Am dărâmat cu târnăcopul la Zidul Berlinului

Invitat să participe la ceremoniile care marchează 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, povesteşte pe Facebook cum, în acea zi istorică, se afla în acest oraş şi a contribuit cu "lovituri de târnăcop", la dărâmarea acestui simbol al sepărării celor două Germanii.



Preşedintele Franţei a şi postat pe Facebook, dealtfel, o fotografie nocturnă a tânărului deputat francez de 34 de ani, în faţa Zidului, care atestă această participare. Într-o rubrică intitulată "Amintiri despre căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989", preşedintele francez aminteşte că atunci era secretar general adjunct al RPR, partidul prezidat de Jacques Chirac, cel care avea să devină preşedintele Franţei, şi condus de Alain Juppe, care urma să devină premier.

"La 9 noiembrie, dimineaţa, ne interesăm de informaţiile care sosesc de la Berlin şi par să anunţe o schimbare în capitala divizată a Germaniei. Decidem să părăsim Parisul cu Alain Juppe pentru a participa la evenimentul care se profilează. Sosiţi în Berlinul de Vest, mergem spre poarta Brandenburg, unde o mulţime entuziastă s-a strâns deja la anunţul probabilei deschideri a Zidului", povesteşte şeful statului francez.


"Acolo, prin cea mai mare coincidenţă, ne intersectăm cu un tânăr ales francez pe care îl cunoşteam, la vremea aceea specialist în probleme de apărare: Francois Fillon. Mergem apoi spre Checkpoint Charlie pentru a trece în partea de est a oraşului şi, în sfârşit, să confruntăm acel zid în care am putut să dăm câteva lovituri de târnăcop. În jurul nostru se adunau familii pentru a distruge betonul. Unii veneau să ne vorbească pentru a ne explica sentimentele lor, noile lor ambiţii şi pentru a ne împărtăşi emoţiile după decenii de separare. Noaptea continuă în entuziasmul general", povesteşte Sarkozy, referitor la cel care avea să-i devină, 18 ani mai târziu, prim-ministru.


"Regăsirile din rândul poporului german anunţau sfârşitul Războiului Rece şi începutul unei perioade de mare libertate în Europa", afirmă el. "Această libertate o apărăm în continuare cu Europa şi o sărbătorim după 20 de ani", conchide el.

×
Subiecte în articol: externe