Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a cerut fostului director al FMI Dominique Strauss-Kahn sa se justifice in fata justitiei si sa taca, dupa ce acesta a relansat ipoteza unui complot politic in cazul Sofitel din New York, relateaza AFP.
"Respect profund prezumtia de nevinovatie, dar cand esti acuzat de ceea ce este acuzat el si cand ai un minim de demnitate, ai decenta sa taci si sa nu mai amplifici rusinea", a declarat el in fata catorva mii de sustinatori.
"Cand ma gandesc ca in toate episoadele scandaloase, rusinoase, de la New York, Lille, Carlton, Pas-de-Calais, dreapta republicana si centrul au avut demnitatea de a nu se amesteca, de a nu le folosi, de a se abtine, de a nu comenta, deoarece comentand aceste infamii inseamna a le accepta putin", a adaugat candidatul UMP.
"Dar in plina campanie electorala (...) domnul Strauss-Kahn incepe sa dea lectii de morala si sa afirme ca eu sunt responsabil de tot ce i s-a intamplat lui, este prea mult!", a declarat Nicolas Sarkozy.
"François Hollande a chemat in ajutor o garantie morala cu greutate, Dominique Strauss Kahn", a ironizat el.
Intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, DSK isi acuza adversarii ca i-au impiedicat candidatura la alegerile prezidentiale exploatand cazul Sofitel din New York.
"Nu am crezut pur si simplu ca vor merge atat de departe (...), nu am crezut ca ar putea gasi ceva pentru a ma aresta", a declarat DSK, facand aluzie la oamenii presedintelui Nicolas Sarkozy.
Jurnalistul american Edward Jay Epstein, care l-a intervievat pe DSK pentru The Guardian, afirma ca acesta a "devenit principala tinta a serviciilor franceze in februarie sau martie 2011". "Ii supravegheau faptele si gesturile", sustine jurnalistul american.
La 62 de ani, DSK era pe cale sa devina principalul rival de stanga al lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidentiale, cand acuzatiile de viol aduse de Nafissatou Diallo, o camerista dintr-un hotel din Manhattan, i-au bulversat viata si au condus la arestarea sa la New York la 14 mai 2011.
DSK a beneficiat de neurmarire penala in august 2011 la New York dar cazul, care continua in civil, a adus la lumina o fata obscura a personalitatii sale: raportul sau cu femeile, la limita "hartuirii", potrivit martorilor.