x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicolas Sarkozy susţine că ţiganii nu sunt stigmatizaţi în Franţa

Nicolas Sarkozy susţine că ţiganii nu sunt stigmatizaţi în Franţa

17 Noi 2010   •   09:57
Nicolas Sarkozy susţine că ţiganii nu sunt stigmatizaţi în Franţa
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat aseară că ţiganii nu au fost stigmatizaţi în Franţa, afirmând că Parisul nu a făcut decât să respecte legile.

În ceea ce priveşte dosarul ţiganilor, "nu a existat nicio stigmatizare", a declarat preşedintele francez.

"Dacă există un rom în situaţie ilegală ministrul de Interne are datoria de a-l repatria în România. Indiferent dacă eşti rom sau nu, normele Republicii trebuie respectate", a firmat Sarkozy, adăugând: "Nu am fost ales pentru a respecta legea? Vivianne Reding a făcut o comparaţie ruşinoasă şi deranjantă, nu numai pentru evrei, ci pentru toţi cei care au trăit Shoah".

Reding, care este comisar european pentru Justiţie şi vicepreşedinte al Executivului UE, a provocat nemulţumirea Parisului realizând în septembrie o paralelă între repatrierea ţiganilor bulgari şi români şi deportarea minorităţilor, în special evrei şi ţigani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Franţa a desfiinţat sute de tabere ilegale de ţigani şi a repatriat, de la începutul anului, peste 8.000 de cetăţeni de această etnie în ţările de origine, România şi Bulgaria.

Parisul a fost ameninţat cu declanşarea unei proceduri de infringement pentru aplicarea insuficientă a unei directive europene din 2004, privind libera circulaţie a cetăţenilor UE.

×