x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicolas Sarkozy: Un "atac unilateral" al Israelului împotriva Iranului ar fi o "catastrofă absolută"

Nicolas Sarkozy: Un "atac unilateral" al Israelului împotriva Iranului ar fi o "catastrofă absolută"

10 Iul 2009   •   00:00

"Israelul trebuie să ştie că nu este singur şi să privească toatea acestea cu calm... Şi dacă am luptat atât în numele Franţei pentru a vorbi despre Iran şi pentru ca lucrurile să fie exacte, este şi pentru a trimite un mesaj israelienilor: «nu sunteţi singuri»", a declarat Sarkozy, în timpul unei conferinţe de presă, cu ocazia summitului G8.



În legătură cu programul nuclear controversat al Teheranului, Sarkozy a repetat că dacă iranienii nu vor dori să discute despre această problemă, "vor exista sancţiuni", informează AFP, citată de Mediafax.

Miercuri, marile puteri au aprobat un termen de două luni pentru a decide comportamentul faţă de Iran, perioadă pe care ele vor putea să o folosească pentru a vedea mai clar situaţia politică iraniană confuză şi pentru a încerca să afle dacă ele pot să ajungă la un acord.

"Nu suntem noi cei care ne vom schimba până la 25 septembrie. Iranienii sunt cei care trebuie să reflecteze. Sunt şase ani de când le întindem mâna, spunându-le «opriţi-vă programul de armament nuclear». (...) În august, preşedintele iranian va depune jurământul, un nou Guvern va fi prezentat. Vor discuţia sau nu o doresc? Dacă nu o doresc, vor exista sancţiuni", a avertizat el.

Problema sancţiunilor, în această privinţă, nu este unanim acceptată de puterile care negociază cu Iranul, şi anume membrii Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Rusia, Franţa, Marea Britanie, China) şi Germania.

×
Subiecte în articol: externe