x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nikolai Serdiuk: Basarabia este teritoriu ucrainean, România nu îl poate revendica!

Nikolai Serdiuk: Basarabia este teritoriu ucrainean, România nu îl poate revendica!

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Iun 2009   •   00:00
Nikolai Serdiuk: Basarabia este teritoriu ucrainean, România nu îl poate revendica!

"Este sau nu este Basarabia teritoriu românesc!?" "Trebuie să ne unim cu fraţii de peste Prut?" Ei bine, aceste întrebări pe care românul şi le tot pune de aproape două decenii sunt contestate de ucraineni. În cadrul unui forum consacrat "Programului de vecinătate România-Ucraina", Nikolai Serdiuk - guvernatorul regiunii Odesa a şocat: "Basarabia va rămâne pentru totdeauna teritoriu al Ucrainei, iar pretenţiile României la aceste pământuri nu au un caracter oficial".



Într-un  interviu difuzat de "Odesa ATV", oficialul ucrainean a spus că în ceea ce priveşte formulările românilor trebuie adoptată poziţia "cânii latră, ursul merge". Apoi a continuat: "Basarabia este a noastră şi va fi pentru totdeauna teritoriu ucrainean, indiferent de ceea ce afirmă vecinii noştri români, mai ales că aceste declaraţii nu reprezintă poziţia oficială a României, ci a unor organizaţii publice de pe teritoriul român".

Reacţia oficialilor români la declaraţiile făcute de Serdiuk a fost una ponderată.  "La această întrebare eu nu voi răspunde. Cine şi ce a declarat? Sunt zvonuri. Eu nu comentez zvonurile", spune consulul general al României la Odesa, Cerasela Nicolaş, pentru "Odesa ATV".

Joi şi vineri la Odesa se desfăşoară lucrările unei conferinţe internaţionale pe tema "Programul de vecinătate Ucraina - România: catalizatorul cooperării dintre cele două ţări". La forum participă reprezentanţi ai autorităţilor regionale, precum şi circa 100 de oficiali din partea guvernului ucrainean, a executivului român, precum şi a unor structuri diplomatice.

×
Subiecte în articol: externe