x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ninsoare “apocaliptică” la Kiev. Oraşul e blocat de ambuteiaje, locuitorii au rămas fără pâine (VIDEO)

Ninsoare “apocaliptică” la Kiev. Oraşul e blocat de ambuteiaje, locuitorii au rămas fără pâine (VIDEO)

de Istvan Deak    |    25 Mar 2013   •   19:42
Ninsoare “apocaliptică” la Kiev. Oraşul e blocat de ambuteiaje, locuitorii au rămas fără pâine (VIDEO)

Ninsorile fără precedent care s-au abătut la sfârşitul săptămânii trecute blocau luni Kievul, provocând o penurie de bunuri de primă necesitate în capitala ucraineană, relatează AFP, care titrează relatările din Ucraina făcând referire la Apocalipsă.
“Unii şi-au petrecut noaptea în ambuteiaje, alţii au profitat de ocazie pentru a schia în oraş: o furtună de zăpadă fără precedent a paralizat viaţa oraşului Kiev în acest weekend, provocând chiar penurie de pâine şi de produse lactate şi stârnind furia localinicilor, care au cerut demiterea responsabililor municipali”, notează AFP.

A-nceput încet să ningă/Apoi nu a mai stat
Ninsorile au început de vineri, în timpul zilei, apoi au continuat, fără pauză, până duminică, provocând haos în oraşul locuit de circa trei milioane de persoane.
Numeroase şosele din centrul oraşului erau încă înzăpezite luni, făcând circulaţia dificilă, chiar imposibilă, ca urmare a unui viscol neobişnuit, un fenomen excepţional pentru un sfârşit de lună martie.
Ninsorile au atins un record la Kiev de la începutul întocmirii de statistici meteorologice în 1881, declara luni directorul serviciilor meteorologice ucrainene, Mikola Kulbida. Stratul de zăpadă a depăşit 50 de cm la sfârşitul săptămânii trecute.

Stare de urgenţă şi zi liberă la Kiev

Pentru a face faţă situaţiei, autorităţile au decretat stare de urgenţă şi zi liberă luni la Kiev, unde mii de locuitori au fost blocaţi în ambuteiaje fără precedent.
În pofida acestei situaţii, amatorii de schi şi snowboard erau încântaţi de stratul gros de zăpadă, transformând în pârtie strada istorică Sf. Andrei, construită în pantă, potrivit unei înregistrări video postate pe site-ul Youtube.

Poliţia a avertizat, dar degeaba

Localnicii n-au ţinut cont de avertismentele poliţiei rutiere, care le-a cerut încă de vineri să nu folosească autoturismele pentru a se deplasa. Rezultatul: mulţi dintre ei s-au trezit blocaţi în ambuteiaje-gigant, în timp ce echipajele care ar fi trebuit să intervină pentru a degaja drumurile şi a îndepărta zăpada, erau inexistente.
Mii de persoane au fost astfel nevoite să-şi petreacă noaptea imobilizate în maşini, ceva nemaivăzut la Kiev, capitala obişnuită, de altfel, cu problemele de circulaţie.

Premierul, blocat pe pod

Premierul ucrainean, Mikola Azarov, a fost chiar el martorul unor neplăceri întâmpinate de automobilişti în timp ce efectua o inspecţie în oraş: cortegiul său a fost imobilizat duminică pe un pod înzăpezit ce traversează fluviul Nipru şi a trebuit să se întoarcă, a indicat serviciul său de presă. ''Situaţia este foarte dificilă'', a recunoscut şeful Guvernului.
Luni, numeroase maşini erau încă înzăpezite. Doar o parte din transportul în comun a fost reluată, potrivit autorităţilor municipale.

Internetul, condică de sugestii şi reclamaţii
“Nimeni nu s-a ocupat de noi. N-am văzut un plug toată noaptea”, scrie pe un forum internautul Omsa, care şi-a petrecut nici mai mult, nici mai puţin decât 13 ore într-un ambuteiaj, până când a decis să-şi abandoneze maşina şi să meargă câţiva kilometri până la staţia de metrou cea mai apropiată. “Spre opt dimineaţa am început să plâng, pentru că nu mai puteam. Îmi venea să mor”, scrie ea.

S-a închis şi cimitirul

Chiar şi funcţionarea serviciilor de pompe funebre a fost perturbată, un cimitir municipal, în care se fac 40% dintre înmormântările din capitală fiind nevoit să-şi închidă porţile”, a anunţat un reprezentant al municipalităţii , promiţând că problema se va rezolva până marţi.
Gestionarea crizei, botezate “Apocalipsa” sau “Armageddon”, de către presă şi de utilizatorii reţelelor sociale, a suscitat o avalanşă de critici. Opoziţia a cerut, de altfel, demiterea şefilor municipalităţii.

Mea culpa la Primărie
Şeful administraţiei municipale, Oleksandr Popov, şi-a cerut în cele din urmă scuze pentru “inconveniente” şi a recunoscut că administraţia sa a “comis unele erori”, potrivit site-ului Korrespondent.net.
O organizaţie neguvernamentală ecologistă a avertizat, la rândul său, că există un risc de inundaţii la Kiev, serviciile meteorologice anunţând că revin temperaturile pozitive începând cu data de 30 martie.



×
Subiecte în articol: kiev fenomene meteo