x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi fotografii cu soldaţi americani pozând lângă cadavrele afganilor au fost publicate de presa americană

Noi fotografii cu soldaţi americani pozând lângă cadavrele afganilor au fost publicate de presa americană

18 Apr 2012   •   13:48
Noi fotografii cu soldaţi americani pozând lângă cadavrele afganilor au fost publicate de presa americană

Noi fotografii in care soldatii americani pozeaza alaturi de cadavrele afganilor ucisi au fost furnizate publicatiei L.A. Times de un militar care spune ca vrea sa atraga atentia asupra lipsei de disciplina din armata americana.

Fotografiile ii infatiseaza pe soldatii Diviziei Aeroportata 82 in timpul unei misiuni din februarie 2010. Acestia aveau sarcina de a investiga locul unui atentat sinucigas din Zabul, sa amprenteze cadavrele si sa le scaneze irisul.

Ajunsi la fata locului, insa, soldatii au inceput sa faca sedinte foto. Fotografiile ii infatiseaza zambind in timp ce tin in maini picioarele retezate ale unui cadavru sau rezemandu-se de trupurile neinsufletite ale altor victime.

Cateva luni mai tarziu, acelasi pluton a fost trimis sa investigheze trei cadavre ale unor insurgenti care s-ar fi aruncat accidental in aer. Misiunea aceasta a fost o alta ocazie pentru fotografii alaturi de cadavre.

Printre fotografii se numara si cea a doi soldati care s-au pozat tinand mana unui cadavru ridicata cu degetul mijlociu in sus.

Armata americana a inceput o investigatie dupa ce L.A. Times a furnizat copii ale fotografiilor.

"Este o incalcare a regulamentelor armatei. Aceste actiuni nu fac cinste soldatilor nostri. Vom lua masurile disciplinare necesare", a declarat George Wright, un purtator de cuvant al armatei. Acesta a adaugat ca majoritatea soldatilor care apar in fotografii au fost deja identificati.

Fotografiile apar intr-un moment delicat pentru trupele americane din Afganistan. La inceputul anului, un film in care soldatii americani urinau pe cadavrele afganilor a fost postat pe internet.

In februarie, arderea mai multor copii ale Coranului de catre soldatii americani a provocat furie in Afganistan, in incidentele care au urmat pierzandu-si viata 30 de afgani si sase americani.

In martie, un sergent american a intrat inarmat intr-un sat din Afganistan si a ucis 17 persoane, printre care si femei si copii.

Soldatul care a furnizat cele 18 fotografii noi a afirmat ca face acest lucru pentru a atrage atentia asupra lipsei de disciplina care caracterizeaza trupele din Afganistan.
Soldatul, care face parte din Divizia 82, a cerut sa nu i se divulge numele.

Reprezentantii armatei au cerut L.A. Times sa nu publice fotografiile.

"Fotografiile in cauza nu sunt reprezentative pentru caracterul si profesionalismul majoritatii soldatilor nostri din Afganistan. Chiar si asa, aceste imagini, mai vechi de doi ani, pot starni sentimente negative in randul afganilor si duce la violente inutile", a declarat capitanul John Kirby, purtator de cuvant la Pentagon.

Redactorul sef al L.A. Times, Davan Maharaj a decis, insa, sa publice o parte din fotografii.

"Dupa ce am cantarit cu atentie problema, am decis sa publicam o parte reprezentativa din fotografii. Am luat in calcul obligatia fata de cititorii nostri de a relata corect si impartial toate aspectele legate de misiunea trupelor noastre in Afghanistan, inclusiv acuzatiile privind lipsa de disciplina", a spus Davan Maharaj.

×