x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi lupte în sud-estul Ucrainei: Zeci de blindate au trecut frontiera dinspre Rusia

Noi lupte în sud-estul Ucrainei: Zeci de blindate au trecut frontiera dinspre Rusia

25 Aug 2014   •   13:00
Noi lupte în sud-estul Ucrainei: Zeci de blindate au trecut frontiera dinspre Rusia

Autorităţile ucrainene au anunţat că o coloană formată din zeci de tancuri şi blindate a trecut frontiera dinspre Rusia, în sud, lângă Marea Azov, şi că în prezent au loc lupte între acestea şi grăniceri ucraineni, informează Unian.ua şi AFP, citate de Agerpres. "Frontiera ucraineană a fost violată de o coloană formată din mai multe zeci de tancuri şi vehicule blindate. Coloana a fost oprită de grăniceri. Luptele sunt în desfăşurare", care au intrat pe teritoriul ucrainean pe lângă oraşul industrial Mariupol, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Leonid Matiuhin.

Mariupol, oraş situat pe coasta Mării Azov, în sud-estul Ucrainei, cu circa 500.000 de locuitori, se află la circa 50 de kilometri de frontiera rusă şi la 110 kilometri sud de bastionul rebelilor din Doneţk. Mariupol este centrul industriei metalurgice ucrainene şi sediul celor mai importante uzine din acest sector în estul ţării.

Oraşul a participat la referendumul din 11 mai în vederea obţinerii autonomiei faţă de Kiev şi pentru a se alătura aşa-zisei Republici Populare Doneţk, autoproclamată de către rebelii ruşi, dar a rămas sub controlul forţelor ucrainene. În ciocniri care au avut loc la 9 mai în oraş au murit peste 10 oameni, iar câteva zile mai târziu rebelii proruşi au fost respinşi. Ulterior, Mariupol a devenit sediul administraţiei regionale a regiunii Doneţk, subordonată Kievului. Autorităţile regionale au difuzat luni un mesaj menit să calmeze spiritele printre locuitori, în care spuneau că administraţia 'funcţionează normal' şi că membrii acesteia nu şi-au părăsit posturile.

×