Taxa pe tranzacţiile financiare va fi majorată în Ungaria, începând cu luna august, de la 0,3 la 0,6 la sută, în cazul retragerilor de numerar şi de la 0,2 la 0,3 la sută pentru transferurile de bani între conturi, potrivit hirado.hu.
Măsura face parte dintr-un nou pachet de reglementari aprobat de Parlamentul de la Budapesta joi, cu voturile deputaţilor din formaţiunile aflate la guvernare. Este vorba despre un proiect de lege care prevede mai multe majorări de taxe, pentru ţinerea sub control a deficitului bugetar, astfel încât să fie evitată declanşarea unei noi proceduri de deficit excesiv de către Comisia Europeană, după recenta decizie de sistare a celei care a fost în vigoare încă din anul 2004.
Totodată, va fi majorată şi taxa specială din sectorul telecomunicaţiilor, de la 2 la 3 forinţi, adică până la 0,01 euro, pentru fiecare minut de convorbire telefonică şi sms trimis, însă doar în ceea ce priveşte abonaţii care sunt persoane juridice, iar o redevenţă minieră de 12 procente va creşte la 16 la sută.
Guvernul se aştepta iniţial la încasări pe anul acesta din taxa pe tranzacţiile financiare de 301 miliarde de forinţi, adică în jur de 1 miliard de euro, dar până la sfârşitul lunii mai s-au colectat doar aproximativ 175 de milioane de euro, drept pentru care, potrivit unor amendamente iniţiate miercuri, băncile vor trebui să achite, o singură dată, o contribuţie suplimentară, egală cu 208 la sută din suma totală care a intrat în buget, din taxa respectivă, în perioada ianuarie-aprilie.
Pachetul de măsuri care conţine majorări de taxe a fost iniţiat de ministrul economiei, Mihaly Varga, care susţine că acestea sunt necesare pentru evitarea deschiderii unei noi proceduri de deficit excesiv în cazul Ungariei.
Miniştrii europeni de Finanţe au decis, săptămâna trecută, sistarea procedurii de deficit excesiv care a fost în vigoare în cazul Ungariei începând cu anul 2004.
Autorităţile de la Budapesta consideră că este nevoie de noile majorări de taxe pentru a nu se ajunge pe viitor într-o situaţie precum cea a Maltei, în cazul căreia a fost deschisă o nouă procedură de deficit excesiv, la scurt timp de la sistarea celei care fusese iniţial în vigoare.