x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi măsuri de austeritate în Grecia, adoptate de Parlament. Sindicatele protestează faţă de restructurarea sectorului public (VIDEO)

Noi măsuri de austeritate în Grecia, adoptate de Parlament. Sindicatele protestează faţă de restructurarea sectorului public (VIDEO)

29 Apr 2013   •   10:29
Noi măsuri de austeritate în Grecia, adoptate de Parlament. Sindicatele protestează faţă de restructurarea sectorului public (VIDEO)

Parlamentul grec a adoptat duminică seara o lege privind noile măsuri de austeritate cerute de troika UE-BCE-FMI, care include în principal restructurarea sectorului public şi disponibilizarea a 15.000 de funcţionari.

Reducerea numărului de funcţionari a fost una dintre condiţiile impuse de creditori pentru deblocarea unei noi tranşe de împrumut de 8,8 miliarde de euro, de care Grecia are nevoie pentru a-şi plăti salariile şi pensiile, scrie Mediafax. Un ajutor total de 240 de miliarde a fost convenit încă din 2010, pentru a ajuta această ţară să evite falimentul, în schimbul continuării măsurilor de austeritate.

Noua lege a fost adoptată la încheierea unei dezbateri aprinse în Parlament, cu votul a 168 de deputaţi din cei 292 prezenţi. Un număr de 123 de deputaţi au votat împotrivă, în timpul ce unul a votat pur şi simplu "prezent".

Prevăzând disponibilizarea a 15.000 de funcţionari până la sfârşitul lui 2014, dintre care 4.000 în 2013, această lege deschide calea plăţii unei noi tranşe de 8,8 miliarde de euro din împrumutul de 240 de miliarde de euro convenit cu UE şi FMI.

Funcţionarii care vor fi concediaţi sunt cei sancţionaţi pentru corupţie sau incompentenţă, cei determinaţi să iasă la pensie voluntar sau cei ale căror posturi vor fi restructurate după închiderea a zeci de organisme publice.




Sindicatele greceşti protestează faţă de restructurarea sectorului public.

Sute de protestatari greci au ocupat duminică seara centrul Atenei, în faţa Parlamentului, unde ar trebui să fie votat un proiect de lege axat pe restructurarea sectorului public şi concedierea a mii de funcţionari.

"Loc de muncă stabil, nu concedierilor", este scris pe banderola principală a Frontului Muncitorilor (Pame), apropiat partidului comunist grec, ai căror participanţi au fost cei mai numeroşi în Piaţa Syntagma.

"Demiteţi Guvernul", proclamă bannerul unui alt membru al sindicatului angajaţilor municipali (Poe-Ota), în timp ce mulţi dintre ei sunt ameninţaţi cu disponibilizarea.

Sindicatul angajaţilor în privat GSEE şi cel al salariaţilor din sectorul public Adedy au lansat apelul la această manifestaţie, la care au participat doar aproximativ 800 de persoane, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

×