x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noi măsuri dure la Shanghai după discursul lui Xi Jinping despre strategia „zero-COVID"

Noi măsuri dure la Shanghai după discursul lui Xi Jinping despre strategia „zero-COVID"

09 Mai 2022   •   18:30
Noi măsuri dure la Shanghai după discursul lui Xi Jinping despre strategia „zero-COVID"
Sursa foto: Hepta

Shanghai își înăsprește măsurile stricte de izolare după ce liderul chinez Xi Jinping s-a angajat să intensifice „fără încetare" strategia controversată a țării „zero-COVID". Milioane de oameni sunt plasați în carantină, iar tensiunea este în creștere, anunță CNN.

În weekend, pe rețelele de socializare chinezești au circulat numeroase clipuri video care arată locuitori din Shanghai certându-se sau încăierându-se cu muncitori îmbrăcați în costume de protecție și cu ofițeri de poliție în timp ce sunt luați cu forța pentru a fi puși în carantină de către guvern. Multe dintre imagini au fost eliminate deoarece au stârnit furia publicului.

Această revoltă vine în contextul în care autoritățile par să fi renunțat la eforturile de relaxare a restricțiilor în anumite părți ale orașului, în ciuda scăderii numărului de noi infecții, în timp ce oficialii locali sunt presați să limiteze transmiterea virusului în comunitate.

În cadrul noilor politici dure, chiar și locuitorii cu teste COVID negative se pot trezi plasați în carantină guvernamentală centralizată. Potrivit postărilor pe rețelele de socializare și a anunțurilor autorităților locale care circulă online, în mai multe părți ale orașului, blocuri întregi de apartamente au fost considerate un risc pentru sănătate, toți ocupanții fiind plasați în carantină pe baza unui singur caz pozitiv.

Jurnaliștii de la CNN nu au putut confirma informațiile din surse independente și au luat legătura cu guvernul municipal din Shanghai pentru clarificări.

Potrivit anunțurilor online, unele cartiere au impus așa-numitele „perioade de tăcere" care durează două sau trei zile, timp în care locuitorii nu au voie să iasă din casele lor. De asemenea, acestor locuitori li s-a interzis temporar să comande online produse, ceea ce a dus la noi temeri legate de penuria de alimente.

Înăsprirea măsurilor a avut loc după intervenția personală a lui Xi, care joi a vorbit despre „actele care denaturează, pun la îndoială sau neagă politicile de prevenire a epidemiilor din țară".

De asemenea, președintele chinez le-a cerut oficialilor să demonstreze o „înțelegere profundă, completă și cuprinzătoare" a politicii „zero COVID” și i-a avertizat împotriva „conștientizării inadecvate, pregătirii inadecvate și muncii insuficiente" în implementarea acesteia.

La câteva ore după discursul lui Xi, comitetul municipal al Partidului Comunist din Shanghai s-a reunit pentru a studia instrucțiunile sale. Iar duminică, la o conferință de presă, comisia municipală de sănătate din Shanghai a declarat că orașul se află într-un „moment critic" pentru controlul epidemiei.

„Este ca și cum am naviga împotriva curentului într-o barcă; trebuie să mergem înainte sau să fim împinși în aval. Nu trebuie să ne relaxăm sau să ne relaxăm", a declarat Zhao Dandan, un director adjunct al comisiei, potrivit CNN.

Zhao a promis, de asemenea, să „pună în aplicare în mod hotărât cerința de a „primi pe toți cei care ar trebui să fie primiți" și de a „pune în carantină pe toți cei care ar trebui să fie puși în carantină" pentru a opri răspândirea epidemiei în comunitate cât mai curând posibil.

(sursa: Mediafax)

×