x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nominalizările la şefia FMI fac obiectul unor negocieri prea puţin transparente.

Nominalizările la şefia FMI fac obiectul unor negocieri prea puţin transparente.

de Valentin Zaschievici    |    19 Mai 2011   •   12:42

Dupa arestarea sa, Dominicque Strauss-Kahn a decis sa se retraga de la sefia FMI. Numerosi posibili succesori au fost deja indicati de presa. 'ntre ei, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde sI ex-premierul britanic Gordon Brown.

In pofida traditiei care vrea ca postul sa fie ocupat de un european, fostul ministrud e finante sud-african Trevor Manuel sau turcul Kemal Dervis par a avea sanse.

Alegerea este in mainile celor 24 de membri ai Consiliului de administratie al FMI, comenteaza site-ul francez de informatii www.20minutes.fr . Cinci tari (SUA, japonia, Germania, Franta sI Marea Britanie) sunt reprezentate de un administrator permanent, celelalte tari, reunite n grupuri, isi impart pe rand celelalte 19 posturi. Totusi, scrutinul are putine sanse sa fie strins. Pe de o parte pentru ca decizia Statelor Unite, care au singure 16% din drepturile de vor, sI ale Europei atarna mult mai greu greu a celorlalte membre ale Consiliului de Administratie. Intre SUA sI tarile europene au loc negocieri, iar acestea se deruleaza cu mult timp inainte de votul definitiv. Reprezentantii lor s-au inteles, de exemplu, cu mult timp inainte asupra candidaturii lui Dominicque Strauss-Kahn, iar alegerea lui era neindoielnica inainte cu vreo cateva saptamani de scrutin.

Mai mult, consiliul de administratie incepe intotdeauna cu un vot cu usile inchise, pentrua stabili aliantele. Fiecare se raliaza apoi la decizia majoritatii, iar votul final intruneste unanimintate. Fiecare se pregateste in culise, in acest moment, pentru alegerea presedinteleui FMI. Adesea insotita de reprosuri, lipsa de transparenta este traditionala pentru ocuparea posturilor de asemenea importanta.

“Daca cred ca este cazul de a propune un cadidat pentru sefia FMI, tarile emergente ar trebui sa o puna pe tapet acum:, estimeaza Morris Goldstein, membru al Institutul Peterson pentru Eonomia Mondiala sI fost membru al FMI, la intrebarea pusa de Bloomberg. Goldstein accentueaza: “Daca aceste tari nu vor face altceva decat sa astepte, vom avea din nou un sef FMI european'.

×
Subiecte în articol: dominique strauss-kahn arestat