x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norii de deasupra Moscovei vor fi 'dizolvaţi' pentru parada de 9 mai

Norii de deasupra Moscovei vor fi 'dizolvaţi' pentru parada de 9 mai

08 Mai 2017   •   21:00
Norii de deasupra Moscovei vor fi 'dizolvaţi' pentru parada de 9 mai

Avioane ale Forţelor aeriene ruse vor interveni cu produse chimice pentru a risipi norii de deasupra Moscovei, astfel încât parada militară ocazionată de Ziua Victoriei să se desfăşoare pe 9 mai în cele mai bune condiţii, relatează luni agenţia EFE. 

Ministerul Apărării rus a anunţat că, începând de la miezul nopţii de luni spre marţi şi pe tot parcursul zilei de marţi, nouă avioane militare de transport Antonov-12 şi Antonov-26 vor 'ataca' norii pentru ca în zona unde se află Piaţa Roşie să se oprească ploaia şi lapoviţa care acum cad peste Moscova. 

Aceste avioane vor dizolva norii prin împrăştierea unor produse chimice de la înălţimi cuprinse între 3.000 şi 8.000 de metri. Această tehnică pentru înlăturarea norilor, folosită în mod tradiţional în Rusia cu ocazia marilor festivităţi, a fost pusă la punct încă din perioada sovietică. 

Procedeul de dizolvare a norilor este executat la o distanţă cuprinsă între 50 şi 100 de kilometri de zona punctuală unde se doreşte ca vremea să devină frumoasă. Tipul compuşilor chimici lansaţi din avioane sunt aleşi în funcţie de tipul de nebulozitate şi rolul lor este să 'deshidrateze' norii, cei mai viguroşi fiind bombardaţi cu iodură de argint.AGERPRES

×