x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norvegia returnează elicopterele NH90 și cere rambursarea plaților

Norvegia returnează elicopterele NH90 și cere rambursarea plaților

10 Iun 2022   •   17:40
Norvegia returnează elicopterele NH90 și cere rambursarea plaților

Norvegia vrea să-și desființeze flota de elicoptere militare NH90 și cere rambursarea plăților dintr-o companie a grupului Airbus Helicopters. La rândul său, furnizorul consideră decizia "lipsită de temei legal", scrie Reuters.

Autoritățile de la Oslo au decis să returneze elicopterele militare comandate de la compania NHIndustries motivând că nu sunt fiabile și au fost livrate cu întârziere. În schimb, vor returnarea sumei de 523 de milioane de dolari plus dobânzi și alte costuri

"Indiferent câte ore lucrează tehnicienii noștri și câte piese comandăm, nu va face niciodată ca NH90 să fie capabil să îndeplinească cerințele Forțelor Armate norvegiene", a declarat ministrul Apărării, Bjoern Arild Gram.

Compania s-a declarat "extrem de dezamăgită" de această decizie. "NHIndustries consideră că această reziliere este lipsită de temei legal", precizând că nu i s-a oferit posibilitatea de a discuta cea mai recentă propunere făcută pentru a îmbunătăți NH90 sau pentru a aborda cerințele specifice norvegiene.

Acțiunile Airbus au scăzut cu peste 1%.

Contractul inițial pentru 14 elicoptere a fost semnat în 2001, dar Norvegia a primit doar 8 unități.

"Avem un elicopter care nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze", a declarat generalul Eirik Kristoffersen, șeful forțelor armate norvegiene.

Cu toate acestea, NHIndustries a declarat că a livrat 13 din 14 aparate de zbor și că al paisprezecelea este gata de recepție.

×
Subiecte în articol: Norvegia nh90 elicoptere airbus nhindustries