x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norvegienii sacrifică 2.000 de reni în vederea eradicării bolii vacii nebune

Norvegienii sacrifică 2.000 de reni în vederea eradicării bolii vacii nebune

08 Mai 2017   •   21:45
Norvegienii sacrifică 2.000 de reni în vederea eradicării bolii vacii nebune

Guvernul de la Oslo a autorizat luni sacrificarea a aproximativ 2000 de reni în speranţa eradicării encefalopatiei spongiforme, după detectarea câtorva cazuri de îmbolnăvire în Norvegia, primele din Europa, conform AFP. 

Encefalopatia spongiformă a cervidelor, o boală similară encefalopatiei spongiforme bovine (boala vacii nebune), este deja prezentă în America de Nord şi este o maladie debilitantă, cronică şi contagioasă. Din fericire această boală nu se poate transmite la om. 

Agenţii infecţioşi ai acestei boli, denumiţi prioni (agenţi de natura proteică, lipsiţi de orice tip de acid nucleic), au fost detectaţi pentru prima oară în Europa, anul trecut, în Norvegia, fiind înregistrate trei cazuri de îmbolnăvire într-o turmă de reni şi alte două cazuri de îmbolnăvire la elani (mai puţin periculoase pentru că elanii nu trăiesc în turme şi atunci rata de contagiere este mult redusă). 

Pentru a împiedica răspândirea acestei maladii, Autoritatea norvegiană pentru controlul alimentelor a luat decizia eradicării turmei în care au apărut cazurile de îmbolnăvire, turmă ce numără, conform estimărilor, între 2000 şi 2200 de animale, care trăiesc în stare sălbatică, în regiunea muntoasă Nordfjella (sud-vestul Norvegiei). 

Într-o scrisoare trimisă luni Autorităţii pentru controlul alimentelor, Ministerul norvegian al Agriculturii a dat undă verde acestei măsuri radicale, invocând recomandările unanime ale experţilor. 

Turma, care reprezintă aproximativ 6% din populaţia norvegiană de reni, va trebui eradicată până la 1 mai 2018, conform ministerului.AGERPRES

×