România a obţinut nouă puncte, pe o scară de la zero la 12, pentru calitatea procesului electoral din 2004, la egalitate cu Albania, Armenia, Kosovo sau Muntenegru, precum şi cu teritoriile palestiniene, Kuwait şi Liban, potrivit unui studiu publicat vineri pe site-ul asociaţiei e-Parliament, citat de Mediafax. Acest index electoral a fost creat de un grup de experţi în democraţie la o şedinţă parlamentară internaţională din Indonezia, la sfârşitul anului 2007, şi reprezintă rezultatul cercetărilor lui Steven Fish, profesor de ştiinţe Politice la University of California, din Berkeley.
În colaborare cu experţi din toate regiunile lumii, profesorul Fish a punctat parlamentele naţionale având în vedere trei criterii democratice: libertatea participării candidaţilor; corectitudinea înregistrării alegătorilor, precedurilor de vot şi numărătorii voturilor; precum şi libertatea de exprimare din campaniile electorale. Scorul maxim este de patru puncte pentru fiecare criteriu.
România, evaluată din perspectiva scrutinului parlamentar din 2004, a fost surclasată de statul vecin Bulgaria, care a obţinut 11 puncte (pentru alegerile sale legislative din 2005), ca şi Croaţia sau Ucraina. Scorul obţinut de România este de patru puncte pentru libertatea participării candidaţilor, două pentru corectitudinea înregistrării alegătorilor, precedurilor de vot şi numărătorii voturilor şi trei pentru libertatea de exprimare din campaniile electorale.
Republica Moldova a primit opt puncte (pentru alegerile sale din 2005), dintre care trei pentru criteriul corectitudinii înregistrării alegătorilor, a procedurilor de vot şi a numărătorii voturilor.
Marea Britanie a obţinut maximul de 12 puncte, alături de Statele Unite, Mexic, majoritatea statelor din Europa Occidentală, dar şi Africa de Sud, Ghana, Uruguay şi Trinidad şi Tobago. India şi Peru au primit 11 puncte, iar la o distanţă mare se află Rusia, cu numai cinci puncte, în timp ce China a fost notată cu un punct, pentru libertatea participării candidaţilor. Iranul şi Irakul au primit ambele şase puncte. Nouă ţări din totalul de 174 au fost cotate cu zero, între care Libia, Qatar, Arabia Saudită, Somalia, Sudan şi Turkmenistan.
"Acest index permite pentru prima dată tuturor să evalueze dintr-o privire calitatea alegerilor lor parlamentare, în comparaţie cu alţii", a declarat eurodeputatul britanic Graham Watson, preşedintele asociaţiei e-Parliament.
Citește pe Antena3.ro