x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cipru cade din lac în puţ. Planul B ar putea fi o taxă de 25% pe depozitele bancare mari

Cipru cade din lac în puţ. Planul B ar putea fi o taxă de 25% pe depozitele bancare mari

24 Mar 2013   •   00:40
Cipru cade din lac în puţ. Planul B ar putea fi o taxă de 25% pe depozitele bancare mari

Ministrul cipriot de Finanţe, Michael Sarris, a declarat sâmbătă, citat de BBC, că ţara sa are în vedere aplicarea unei taxe de 25% pe depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro. Astfel, planul B de salvare pare să fie o variantă mai rea a planului A, dar numai pentru cei bogaţi.

Planul A a fost respins săptămâna aceasta de Parlamentul cipriot. Varianta iniţială prevedea o taxă de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro şi de 9,9% pentru cele peste acest prag.

Scopul acestor taxe este colectarea a 5,8 miliarde de euro, cu care Guvernul să garanteze un împrumut extern de 10 miliarde.

Sâmbătă după-amiază, la Nicosia, peste 1.000 de angajaţi din banci au mărşăluit spre Ministerul de Finanţe şi palatul prezidenţial, purtând pancarte pe care scria "Nu falimentării Ciprului" şi scandând "Uniţi nu putem fi învinşi".

Din cauza crizei prelungite, Ciprul este şi în pragul unei crize alimentare. În cazul în care băncile nu se vor deschide la începutul săptămânii viitoare, rafturile magazinelor din Cipru vor rămâne goale - a avertizat sâmbătă Preşedintele Asociaţiei cipriote pentru supermarketuri.

×
Subiecte în articol: criza cipru nou plan salvare cipru