x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scoția are un nou premier. Musulman din părinți imigranți, el promite independența țării și oprirea tranziției spre energia verde

Scoția are un nou premier. Musulman din părinți imigranți, el promite independența țării și oprirea tranziției spre energia verde

de Redacția Jurnalul    |    29 Mar 2023   •   12:30
Scoția are un nou premier. Musulman din părinți imigranți, el promite independența țării și oprirea tranziției spre energia verde
Sursa foto: Hepta

Scoția are cel mai tânăr premier din istorie în persoana lui Hamza Yousaf. El a fost votat, marți, în fruntea guvernului. Are 37 de ani, provine dintr-o minoritate etnică și este musulman.

El a devenit noul lider al Partidului Național Scoțian (PNS) și este primul șef al executivului care provine dintr-o minoritate etnică. A obținut 52% din voturi cu o platformă privind independența țării, ieșirea din criza economică, reintrarea în UE, oprirea tranziției către energia verde. 

“Voi fi un prim-ministru pentru toată Scoția. Voi munci în fiecare minut din fiecare zi pentru a câștiga și pentru a recâștiga respectul și încrederea voastră. Prioritatea mea imediată va fi să continui să protejez fiecare scoțian, atât cât putem, de răul provocat de criza costului vieții, să recuperez și să reformez NHS și alte servicii publice vitale, să sprijin economia noastră de bunăstare pentru a îmbunătăți șansele de viață ale oamenilor din întreaga țară”, a a promis acesta. 

S-a născut în 1985, în Scoția, din mamă kenyană și tată pakistanez. A fost consilier parlamentar iar în 2016 a fost ministrul Transporturilor, perioadă în care a fost oprit de poliție conducând mașina unui prieten care nu avea asigurare. A fost amendat atunci cu 300 de lire și și-a cerut scuze. 

El s-a născut în 1985, în Scoția, dintr-un tată pakistanez și o mamă kenyană. Humza Yousaf a fost consilier parlamentar și în 2012 a devenit primul ministru musulman din Scoția. În 2016, în timp ce era ministru al transporturilor, Yousaf a fost prins de poliție conducând mașina unui prieten fără a avea asigurare.

El vine la conducerea guvernului de la Edinburgh după demisia Nicolei Sturgeon, după ce a condus țara timp de 8 ani. Ea era nemulțumită și de faptul că cererea de organizare a unui referendum privind independența Scoției a fost respinsă, anul trecut, de Londra. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×