x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Formă de viaţă "necunoscută şi neclasificată", găsită în lacul Vostok

Formă de viaţă "necunoscută şi neclasificată", găsită în lacul Vostok

08 Mar 2013   •   15:09
Formă de viaţă "necunoscută şi neclasificată", găsită în lacul Vostok
Sursa foto: NASA

Cercetătorii ruşi spun că au descoperit o formă de viaţă bacteriană "necunoscută şi neclasificată" în lacul Vostoc, care se află îngropat la 4 kilometri sub gheaţa din Antarctica.

Anul trecut, echipa rusă a forat prin cei 4 kilometri de gheaţă pentru a ajunge la lac şi a colecta probe. Se crede că lacul Vostok a rămas izolat de mediul înconjurător vreme de milioane de ani, din cauza stratului de gheaţă de deasupra şi că ar putea conţine astfel de forme de viaţă, neîntâlnite în altă parte.

"După ce am eliminat orice posibilitate ca probele să fi fost contaminate, am descoperit bacterii cu AND care nu coincide cu nicio altă formă de viaţă pe care o cunoaştem", a declarat Sergei Bulat, genetician la Institutul de Fizică Nucleară din Sankt Petersburg.

"Putem spune că această formă de viaţă este necunoscută şi neclasificată", a adăugat acesta.

Sergei Bulat a adăugat că o bacterie, în particular, a atras atenţia echipei, ADN-ul acesteia fiind cu mai puţin de 86% similar orice altă formă de viaţă.

"Când similarităţile scad sub 90%, înseamnă că avem parte de un organism necunoscut", a spus Bulat.

Totuşi, rezultatele cercetătorilor ruşi trebuie verificate şi de experţi independenţi înainte ca concluzia lor să fie acceptată.

Lacul Vostok se situează în estul Antarcticii, într-unul dintre cele mai aspre medii de pe Pământ. Aici a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură măsurată vredată pe planeta noastră, - 89 de grade Celsius, pe 21 iulie 1983.

Staţia de cercetare Vostok a fost construită de ruşi în în 1956, iar testele efectuate cu ajutorul sonarelor au indicat că gheaţa de aici acoperă un lac lichid. Ipoteza a fost confirmată în 1990, de cercetătorii britanici, care au folosit radare sofisticate.

Lacul subteran Vostok are o suprafaţă de 15.000 de kilometri pătraţi şi o adâncime de 800 de metri. 

×
Subiecte în articol: lacul vostok forma de viata bacterie