x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nouă metodă de fracturare pentru gazul de şist, propusă de canadieni: cu gaze naturale!

Nouă metodă de fracturare pentru gazul de şist, propusă de canadieni: cu gaze naturale!

de Marina Constantinoiu    |    25 Aug 2013   •   15:03
Nouă metodă de fracturare pentru gazul de şist, propusă de canadieni: cu gaze naturale!

Liderul canadian în domeniul hidrocarburilor Petrolia ia în considerare, pentru exploatarea gazelor de şist, tehnologia fracturării folosind gaze naturale injectate la înaltă presiune, o tehnologie mai puţin poluantă decât fracturarea hidraulică, relatează France Presse.

Tehnologia ar urma să fie folosită în insula Anticosti, unde se află rezerve de circa 40 de miliarde de barili de gaze de şist, prin injectarea de gaze naturale la presiune înaltă, o tehnologie care încă nu este foarte utilizată.

“Nu ne gândim la fracturarea hidraulică prin folosirea apei. Se va utiliza fracturarea cu gaze naturale. Apa aflată în rocă în acea insulă împiedică scoaterea petrolului. Într-o primă etapă, se va aduce propan pe insula situată în golful Saint-Laurent”, a declarat André Proulx, director general al Petrolia. Grupul speră să poată testa fracturarea în 2014, pentru o producţie la orizontul lui 2016. “Odată fracturarea efectuată, vom recupera gazul pentru a-l reutiliza în alte fracturări”, mai spune Proulx.

Acest lucru va evita construirea de infrastructure de decontaminare a nămolului provenit din foraje, cum este cazul fracturării hidraulice la gazul de şist, a mai explicat Proulx. “Metanul şi alte gaze care vor rămâne din fracturare vor fi captate pentru a fi comercializate ulterior”, a adăugat acesta, notând că regiunea din golful Saint-Laurent este lipsită de acces la gazul natural.
Ministrul canadian al Mediului din regiunea Quebec a dat asigurări că tehnologia aceasta va trebui să treacă printr-un filtru riguros şi sever pentru a putea fi autorizată. Căci pot apărea scurgeri de gaze care sunt mai periculoase pentru efectul lor de seră, căci este vorba despre metan, care se poate scurge fără niciun control.


×
Subiecte în articol: gaze de sist gaze naturale canadieni