x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua strategie de vaccinare în Statele Unite. Joe Biden vine cu o altă viziune în lupta contra COVID-19

Noua strategie de vaccinare în Statele Unite. Joe Biden vine cu o altă viziune în lupta contra COVID-19

16 Ian 2021   •   20:00
Noua strategie de vaccinare în Statele Unite. Joe Biden vine cu o altă viziune în lupta contra COVID-19
Sursa foto: Hepta

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a dezvăluit programul pe care intenţionează să îl implementeze odată ajuns la Casa Albă pentru a accelera imunizarea americanilor în faţa pandemiei de COVID-19. Este vorba despre deschiderea centrelor de vaccinare de proximitate, cooperare sporită între puterea federală şi state, precum și de mai multe campanii destinate prevenţiei.

„Vă promit, vom gestiona această operaţiune ca niciodată”, a declarat Biden la Wilmington, în Delaware, cu doar câteva zile înaintea ceremoniei de preluare a mandatului.

Noul lider, în vârstă de 78 de ani, încearcă să oprească astfel criza economică şi sanitară ce afectează societatea americană: în medie, din 1 ianuarie, peste 3.000 de persoane au murit de COVID-19 în fiecare zi şi au fost depistate peste 238.000 de cazuri zilnice de infectare.

Biden a dezvăluit noile măsuri care ar trebui să dea un impuls celei mai mari campanii de vaccinare din istoria Americii.

Proiectul său este ambiţios. Preşedintele ales doreşte injectarea a 100 de milioane de doze în primele sale 100 de zile de la preluarea mandatului de preşedinte. În acest scop, el intenţionează să colaboreze cu Agenţia federală pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, responsabilă de coordonarea creării unor centre locale de vaccinare în gimnazii, stadioane sau şcoli. Vor fi mobilizaţi aproximativ 100.000 de infirmieri.

Biden a mai promis să îmbunătăţească cooperarea dintre puterea federală şi state, pe care a calificat-o ca fiind până acum „prea rigidă şi confuză”. El a încurajat statele să permită vaccinarea pentru categorii mai largi ale populaţiei, precum persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sau cele mai expuse riscului de contaminare.

Administraţia Trump promisese 20 de milioane de persoane vaccinate înainte de sfârşitul anului 2020.

Strategia lui Biden, care a criticat modul de gestionare a pandemiei de către Donald Trump, va fi urmărită cu multă atenţie de acum înainte. Una din măsurile sale a fost deja aplicată. Biden anunţase intenţia de a distribui, odată ajuns la putere, toate dozele de vaccin disponibile mai degrabă decât să reţină jumătate din ele pentru a respecta termenele pentru injectarea celei de-a doua doze. Administraţia Trump a aplicat deja această măsură.

În total, peste 31 de milioane de doze au fost distribuite, potrivit informaţiilor furnizate vineri de Centrele pentru prevenirea şi combaterea bolilor, principala agenţie federală de sănătate publică. Organizarea distribuţiei întâmpină însă dificultăţi pe alocuri.

Cu aproximativ 3% din populaţie vaccinată, SUA sunt departe de pragul necesar de 75%, conform experţilor, pentru ca populaţiei unei ţări să poate dezvolta imunitatea de turmă.

×
Subiecte în articol: Joe Biden