x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua Zeelandă înjumătățește tarifele pentru transportul public, în timp ce prețul benzinei crește

Noua Zeelandă înjumătățește tarifele pentru transportul public, în timp ce prețul benzinei crește

14 Mar 2022   •   10:40
Noua Zeelandă înjumătățește tarifele pentru transportul public, în timp ce prețul benzinei crește
Sursa foto: djedzura/Getty Images/iStockphoto

Prețul benzinei crește peste tot în lume pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, însă Noua Zeelandă a luat decizia de a înjumătăți tarifele pentru transportul public.

Prin această decizie de a înjumătăți tariful transportului public, Noua Zeelandă își propune să atenueze criza provocată de creșterea bruscă a costurilor cu benzina, în contextul în care prețul păcurii a crescut vertiginos în urma invaziei Rusiei în Ucraina, scrie The Guardian.

Prim-ministrul Noii Zeeleande, Jacinda Ardern, a anunțat că țara sa va reduce tarifele cu 50%, pe fondul unei serii de alte schimbări pentru a încerca să atenueze creșterea bruscă a costului vieții.

De asemenea, guvernul reduce accizele la benzină și taxele de utilizare a drumurilor, schimbări care au intrat în vigoare luni la miezul nopții.

Ministrul de finanțe, Grant Robertson, a declarat că modificările vor dura trei luni, după care vor fi revizuite.

„Criza energetică globală a devenit rapid acută”, a declarat Ardern. „Nu putem controla războiul din Ucraina și nici volatilitatea continuă a prețurilor la combustibili, dar putem lua măsuri pentru a reduce impactul asupra familiilor din Noua Zeelandă”, a mai spus prim-ministrul.

Prețul benzinei în Noua Zeelandă este de peste 3 dolari neozeelandezi (2 dolari) pe litru și a crescut brusc în ultimele săptămâni. Benzina fără plumb a crescut cu 15% de la începutul anului și se așteaptă ca această creștere să continue.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: noua zeelandă