x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul Cipru: doi lideri si zile libere

Noul Cipru: doi lideri si zile libere

01 Apr 2004   •   00:00

Liderii ciprioti greci si turci, precum si premierii Greciei si Turciei, se afla, de la 23 martie, la o reuniune cu usile inchise impreuna cu secretarul general al ONU, Kofi Annan, in Elvetia.

Scopul negocierilor: obtinerea unui acord privind reunificarea insulei divizate de 30 de ani, pe baza unui plan intocmit de Natiunile Unite, inaintea aderarii Ciprului la UE, la 1 mai.

PLANUL. ONU a prezentat la finele lui 2002 un plan de reglementare care prevede instituirea in Cipru a unei conferederatii care sa plaseze pe picior de egalitate zonele greaca si turca. Prin negocierile lor, diplomatii sositi in Elvetia sunt pe cale de a da nastere celei mai ciudate tari din UE, dupa cum noteaza „The Independent". De ce? Prima impresie despre tara care va rezulta este ca va semana mai mult cu modelul bosniac decat cu cel al UE. In plus, cipriotii vor fi nevoiti sa adopte un nou steag, care sa-i reprezinte: trei linii orizontale - una albastra, pentru greci, una rosie pentru turci si una de culoarea cuprului in mijloc, inspirata din insula reunita, al carei nume se trage de la denumirea feniciana a cuprului.

HALAL! Cipriotii se vor afla in situatia de invidiat de a avea mai multe sarbatori nationale decat oricare dintre partenerii din UE. Turcii ciprioti vor avea liber de Craciunul si Pastele ortodox, iar grecii crestini vor sarbatori nasterea Profetului Mahommed! Colac peste pupaza, nici la lideri nu stau bine: vor avea doi la summit-urile UE. Un presedinte si un vicepresedinte, unul pentru comunitatea turca si unul pentru cea greaca, cu roluri exersate prin rotatie la fiecare 20 de luni.
Marina Constantinoiu

×
Subiecte în articol: externe