x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul premier britanic, moștenitorul unui haos politic și economic fără precedent

Noul premier britanic, moștenitorul unui haos politic și economic fără precedent

de Şerban Mihăilă    |    26 Oct 2022   •   06:40
Noul premier britanic, moștenitorul unui haos politic și economic fără precedent

Rishi Sunak, cel de-al treilea premier britanic în mai puțin de două luni, moștenește un dezastru politic și economic, despre care unii membri ai propriului partid susțin că va fi imposibil de gestionat. Pe lângă haosul intern, primul șef al cabinetului de la Londra de origine indiană şi, totodată, cel mai tânăr prim-ministru din ultimii peste 200 de ani, va fi nevoit să restabilească credibilitatea Regatului Unit în relațiile cu Uniunea Europeană.

La numai 42 de ani, Rishi Sunak se poate lăuda cu o ascensiune politică fulminantă. El a devenit, luni, noul lider al Partidului Conservator, și, o zi mai târziu, prima nominalizare a unui prim-ministru de către noul suveran, Charles al III-lea.

Cu doar șapte săptămâni în urmă, Sunak era învins în mod categoric de Liz Truss în competiția pentru conducerea Partidului Conservator. Astăzi, el profită din plin de gafele comise de predecesoarea lui, în scurta perioadă petrecută de aceasta în fruntea executivului de la Londra. 

Sunak, care a fost ministrul de Finanțe al lui Boris Johnson timp de doi ani și jumătate, pentru ca, apoi, să demisioneze și să dărâme guvernul condus de șeful său, se confruntă acum cu sarcina ingrată de a redresa o țară care se clatină serios, după conducerea dezastruoasă a lui Truss, exercitată numai 44 de zile, în cel mai scurt mandat de premier din istoria Regatului Unit.  

Țară pe butuci, în mai puțin de două luni

Foarte probabil, el va încerca să realizeze acest lucru prin aplicarea programului economic pe care l-a prezentat în timpul candidaturii sale eșuate la conducerea țării, cu câteva luni în urmă. Încă de atunci Sunak a criticat intențiile lui Truss de a reduce taxele și de a finanța cheltuielile zilnice prin împrumuturi, susținând că această abordare ar provoca un haos economic.

Ulterior, s-a dovedit că el a avut dreptate, în special atunci când guvernul Truss și-a pus în aplicare planurile printr-un „minibuget”, ceea ce a dus la căderea lirei sterline până la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, precum și la prăbușirea prețurilor obligațiunilor, fapt care a provocat creșterea costurilor de împrumut și a împins fondurile de pensii în pragul insolvenței.

După cum a prezis Sunak, creșterea dobânzilor a dus la creșterea ratelor de rambursare a creditelor ipotecare, iar creditorii s-au grăbit să își retragă produsele de pe piață, spulberând, aproape peste noapte, speranțele multor potențiali proprietari de locuințe.

Credibilitate șifonată

În ceea ce privește reputația internațională a Marii Britanii, aceasta fusese deja afectată încă dinaintea venirii lui Truss la guvernare. 

Scandalurile nesfârșite care, în cele din urmă, l-au forțat pe Johnson să părăsească funcția, precum și amenințările sale repetate de a încălca legislația internațională în legătură cu acordul Brexit, pe care tot el îl convenise cu Uniunea Europeană, au făcut ca Regatul Unit să-și piardă din credibilitate în fața liderilor mondiali, în special a celor europeni. 

Noua realitate nu a transformat însă Marea Britanie într-o forță irelevantă pe scena internațională. De exemplu, sprijinul executivului de la Londra pentru Ucraina a adus Regatului Unit - în special lui Johnson - laude din partea altor lideri occidentali. 

Fostul consilier pentru securitate națională al SUA, John Bolton, susținea recent, într-un comentariu publicat în „Politico”: „Marea Britanie a fost principala putere străină care a sprijinit Ucraina. Sub triumviratul format din premierul Boris Johnson, ministrul de Externe, Liz Truss, și secretarul Apărării, Ben Wallace, Londra s-a plasat în fruntea deciziilor politice și a mobilizării” internaționale, în vederea susținerii administrației Zelenski. 

Haos, ascensiune și profesionalism

Ascensiunea fulminantă a lui Sunak până la vârful politicii britanice este rezultatul haosului instalat în Regatul Unit în ultimele luni. 

Sunak este considerat un profesionist și un lider de încredere, după ce a fost lăudat în unanimitate pentru modul în care a gestionat economia țării în timpul pandemiei de COVID, ajutând întreprinderile și cetățenii prin intermediul unor mari programe de cheltuieli guvernamentale. 

Politica economică și relațiile cu partenerii internaționali sunt considerate, de altfel, principalele atuuri ale noului prim-ministru. 

„Este o persoană cu multă experiență globală în afara politicii și, de asemenea, în abordarea structurilor globale, dobândită în calitate de cancelar. Este un comunicator fluent și știe despre ce vorbește când vine vorba de economie. Deci cred că există toate șansele ca el să fie bine primit de comunitatea internațională, nu doar dacă va reuși să stabilizeze economia, ci și politica britanică.”, declara recent Tim Bale, profesor de politică la Universitatea Regina Maria, din Londra.

Într-o lume ideală pentru Sunak, el ar aduce stabilitate economică și, odată cu ea, stabilitate politică, dar analiștii britanici avertizează că aceste două concepte nu merg întotdeauna mână în mână. 

„El va trebui să pună în aplicare strategii din cauza minibugetului lui Truss, care vor fi nepopulare din punct de vedere politic pentru diferite grupuri, din diferite motive.”, a afirmat Vicky Pryce, fost codirector al Serviciului Economic al guvernului britanic, citată de CNN.

Acest lucru, a adăugat Pryce, ar putea însemna austeritate pentru a echilibra conturile, impozite neașteptate pentru firmele din domeniul energiei și inversarea ideii lui Truss de a elimina plafoanele pentru bonusurile bancherilor. „El trebuie să echilibreze politicile care ar putea înfuria parlamentarii conservatori cu politicile care ar putea întoarce publicul împotriva lui!”, a mai precizat Pryce. 

Lupta cu propriul partid

Din nefericire pentru Sunak, el a moștenit un partid politic care s-a fragmentat ideologic în ultimii ani, în mod periculos. Și, din această perspectivă, conducerea partidului ar putea să nu se mai afle în mâinile lui Sunak în viitorul apropiat.

Astăzi, Partidul Conservator este definit de fracționism și de loialități divizate, care l-au făcut neguvernabil atât pentru Johnson, cât și pentru Truss.

Deși partidul este divizat pe mult mai multe linii decât formațiunile politice de stânga și de dreapta, Sunak va avea probabil cele mai mari dificultăți cu aripa populistă pro-Brexit, care l-a venerat pe Boris Johnson.

„Realitatea este că, foarte probabil, cele mai dure elemente ale dreptei pro-Brexit nu au susținut pe nimeni în lupta internă, deoarece știu că urmează o dispută cu noul premier în legătură cu Brexit.”, a declarat Salma Shah, fost consilier conservator. 

„Una dintre principalele priorități pentru Sunak va fi negocierea protocolului cu Irlanda de Nord, un capitol controversat al acordului post-Brexit. Dacă nu începe să meargă în direcția lor, aceștia se pot întoarce împotriva lui.”, a adăugat ea, pentru CNN.

Sunak poate fie să îi ignore, fie să îi liniștească pe susținătorii pro-Brexit din partid, dar această ultimă variantă ar putea însemna să fie nevoit să se umilească în fața lor, mai precizează fostul consilier conservator. 

„El poate încerca să neutralizeze oamenii din acea aripă a partidului, care nu-l vor ierta pentru că l-a «trădat» pe Boris sau pentru moderația sa fiscală, prin numirea unui cabinet care să-i liniștească. Potențial, asta înseamnă să-și calce pe mândrie și să găsească ceva de făcut pentru Boris Johnson și Liz Truss.”, a adăugat Shah.

De altfel, parlamentarii și consilierii conservatori sunt un amestec extrem de dificil de gestionat, format din politicieni raționali, furioși sau îngrijorați și, în proporție mai mică, din lideri învinși în confruntări interne. 

Unii susțin că publicul ar aprecia un pic de liniște în locul haosului politic existent în momentul de față, alții sunt înnebuniți că omul care l-a dat jos pe Boris Johnson din fruntea partidului și a guvernului a obținut acum ceea ce și-a dorit. Unii cred că Sunak va fi prea blând în privința Brexit-ului, alții consideră că următoarele alegeri sunt deja pierdute. 

Teoretic, mai sunt cel puțin doi ani până la următoarele alegeri generale. Ar fi, așadar, suficient timp pentru Sunak, în încercarea sa de a redresa partidul și de a crește ratingul dezastruos al conservatorilor în sondaje. Pentru aceasta, însă, el trebuie să-și convingă mai întâi partidul să îl urmeze. 

Judecând însă după evenimentele petrecute în ultimele săptămâni, noul prim-ministru ar putea deveni un alt lider conservator care este forțat să petreacă mai mult timp gestionând politica internă a propriului partid, decât să se ocupe de problemele enorme cu care se confruntă țara.





 

×