x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul turn-clopotniţă al catedralei din Beirut a fost ajustat pentru a nu depăşi înălţimea minaretelor învecinate

Noul turn-clopotniţă al catedralei din Beirut a fost ajustat pentru a nu depăşi înălţimea minaretelor învecinate

28 Noi 2016   •   21:50
Noul turn-clopotniţă al catedralei din Beirut a fost ajustat pentru a nu depăşi înălţimea minaretelor învecinate

Noul turn-clopotniţă al catedralei din Beirut, inaugurat recent după un deceniu de construcţie, a fost ajustat astfel încât să nu depăşească înălţimea minaretelor moscheii alăturate şi a evita certurile între comunităţi, scrie Le Figaro. 

Ca parte a renovării centrului oraşului Beirut, un nou turn clopotniţă al catedralei a apărut alături de minaretele unei moschei. O modalitate de a simboliza atât coexistenţa religioasă, cât şi concurenţa între comunităţile dintr-o ţară care a fost distrusă de războiul civil din 1975 până în 1990. De la cei 72 de metri ai săi, turnul ataşat Catedralei Sf. Gheorghe, construită în secolul al 19-lea (1894), este cel mai mare din Beirut şi se ridică exact la aceeaşi înălţime ca şi cele patru minarete ale moscheii din apropiere, Mohammad al-Amin, ridicată acum mai mult de un deceniu. 

Având în vârf o cruce uriaşă, care se aprinde în timpul nopţii, turnul tocmai a fost inaugurat după un deceniu de construcţie. Biserica şi moscheea sunt repere importante din centrul capitalei libaneze care este încă în curs de reconstrucţie după războiul civil. Un loc simbolic foarte aproape de linia frontului care a divizat estul creştin al oraşului de vestul musulman în timpul conflictului. 

Turnul trebuia iniţial să măsoare 75 de metri, aceeaşi înălţime ca turnul Bazilicii Santa Maria Maggiore din Roma, care a fost sursa de inspiraţie. În schimb, arhiepiscopul maronit Paul Matarel a modificat planurile iniţiale, preferând să ajusteze turla cu trei metri, pentru a nu depăşi minaretele învecinate, în ceea ce el a descris drept un mesaj de coexistenţă. 

"Când a fost construită moscheea, am fost fericiţi că există o moschee şi o biserică alături una de alta, a declarat arhiepiscopul Paul Matarel într-un interviu acordat din biroul său din Beirut. Aceasta este imaginea Libanului". ''Aşa că am vrut ca înălţimea turnului să fie exact ca cea a moscheii, în semn de solidaritate şi armonie'', a precizat clericul maronit, care reprezintă principala comunitate creştină din ţară, după cum relatează Le Figaro la 23 decembrie. 

În opinia lui George Arbid, director al Centrului arab pentru arhitectură cu sediul în Beirut, acest tip de construcţie evidenţiază rivalitatea religioasă persistentă în oraş, mai degrabă decât armonia interreligioasă. "Este clar că este un tip de competiţie - pozitivă sau negativă - cu minaretele moscheii Amin, care se află lângă catedrală. Este continuarea unui tip de competiţie care a apărut înainte de această dată, o competiţie între grupurile religioase pentru prezenţa lor în oraş'', a spus acesta.AGERPRES

×