x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Numele uraganelor din Atlantic , alese după listă

Numele uraganelor din Atlantic , alese după listă

de Sînziana Stancu    |    28 Aug 2011   •   21:00

Numele uraganelor din Atlantic sunt alese din sase liste folosite prin rotatie. Lista este selectata de Organizatia Mondiala de Meteorologie, relateaza ABC News. In 1953, Serviciul National de Meteorologie a preluat obiceiul meteorologilor din cadrul Marinei de a denumi furtunile cu nume feminine, dupa denumirile navelor.

In 1979, au fost adaugate si nume masculine pentru a alterna cu cele feminine. Cele sase liste folosite pentru furtuni in Atlantic sunt folosite prin rotatie in fiecare an. Lista din acest an nu va mai fi folosita pana in 2017.

Numele sunt refolosite de fiecare data, cu o singura exceptie si anume cand furtunile sunt asa de devastatoare, incat refolosirea numelor lor este necorespun­zatoare. In acest caz, numele este scos de lista si in locul lui este introdus altul. Doar depresiunile tropicale care evolueaza in furtuni tropicale primesc un nume.

Lista pentru 2011 cuprinde urmatoarele nume: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince, Whitney. Cat priveste uraganul Irene, acesta a atins pentru a doua oara tarmul, ieri, la New Jersey, in apropiere de New York.

×