Premierul belgian Yves Leterme, foarte criticat în timpul crizei politice din 2007, şi-a redobândit prestigiul devenind salvatorul băncilor afectate de criza financiară, însă una dintre acestea, Fortis, a determinat demisia Guvernului, a transmis AFP.
Leterme a propus vineri seara demisia Cabinetului, acuzat de presiuni asupra magistraţilor însărcinaţi cu examinarea planului de salvare a grupului belgiano-olandez, Fortis. Afacerea a fost numită în presa belgiană "Fortisgate".
DOUĂ SALVĂRI ÎN DOUĂ ZILE
AFP aminteşte că "povestea a început la sfârşitul lui septembrie, când Fortis, prima bancă belgiană şi a doua în Olanda, era ameninţată să devină prima din Europa care să se prăbuşească din cauza crizei financiare. Pentru Leterme, era ocazia de a dobândi o legitimitate reală: criza politică din Belgia, instalată după alegerile din iunie 2007, trece în plan secund. Guvernul său, care nu a reuşit reforma statală şi care şi-a propus demisia la jumătatea lui iulie, preia frâiele. Oficialii guvernamentali şi bancherii centrali belgieni, olandezi şi luxemburghezi negociază în birourile premierului Leterme, care anunţă în final o intervenţie coordonată a statelor Benelux pentru recapitalizarea Fortis. A doua zi se reiau negocierile. Francezii îi înlocuiesc pe olandezi, pentru a ajuta de această dată banca franco-belgiană Dexia, care va fi naţionalizată prin intermediul unei injecţii de capital din partea autorităţilor din Belgia, Luxemburg şi Franţa. Clasa politică belgiană aplaudă Guvernul Leterme.
SCANDALUL
Dar foarte repede, unii realizează, cu regret, că Franţa este adevăratul câştigător: a preluat puterea la Dexia şi l-a înlăturat pe patronul belgian Axel Miller. După o săptămână, nemulţumirea creşte când Bruxelles-ul şi Haga anunţă dezmembrarea Fortis, activele fiind împărţite între guvernele Olandei, Belgiei şi Luxemburgului. În plus, banca franceză BNP Paribas achiziţionează divizia belgiană, după ce injecţia de capital de 11,2 miliarde de euro nu s-a dovedit insuficientă. Acţionarii şi-au multiplicat recursurile judiciare, iar vinerea trecută au obţinut o victorie: Curtea de Apel din Bruxelles cere ca aceştia să fie consultaţi în privinţa dezmembrării şi îngheaţă transferul activelor belgiene către BNP Paribas. Leterme suferă şocurile şi totul se transformă în scandal miercuri, când anturajul său este acuzat că a făcut presiuni asupra magistraţilor. Vineri, preşedintele Curţii de Casaţie a reafirmat că are "indicii importante" privind presiunile exercitate de Guvern asupra judecătorilor. Leterme e nevoit să îşi propună demisia, iar purtătorul de cuvânt anunţă că Guvernul îşi va prezenta demisia regelui.
Citește pe Antena3.ro