x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O asociaţie pentru protecţia animalelor îndeamnă cetăţenii să mănânce carne de ponei. Care sunt motivele?

O asociaţie pentru protecţia animalelor îndeamnă cetăţenii să mănânce carne de ponei. Care sunt motivele?

25 Sep 2014   •   14:55
O asociaţie pentru protecţia animalelor îndeamnă cetăţenii să mănânce carne de ponei. Care sunt motivele?

O asociaţie pentru conservarea poneilor semisălbăticiţi din ţinutul englez Dartmoor îndeamnă cetăţenii britanici să înceapă să consume carnea acestui animal, considerând că aceasta este unica metodă prin care rasa poate fi salvată de la dispariţie.

Poneii din Dartmoor, un ţinut mlăştinos din sud-estul Angliei, trăiesc liberi pe păşunile de aici, însă sunt consideraţi a fi proprietatea fermierilor din zonă, care s-au constituit într-o asociaţie.

Dartmoor Hill Pony Association, o organizaţie care are ca scop protejarea poneilor, spune că dacă în anii 1930 populaţia de ponei se ridica la 25.000 de exemplare, în prezent au mai rămas doar 800 de ponei, rasa fiind în pericol de dispariţie.

Motivul este că nu mai există o cerere pentru ponei ca animale de companie, iar fermierii din ţinut nu au niciun beneficiu dacă lasă poneii să pască pe păşunile lor în detrimentul altor animale care pot fi exploatate.

Charlotte Faulkner, fondatoarea asociaţiei, spune că după după o analiză atentă a situaţiei, singura măsură fezabilă ar fi încurajarea consumului de carne de ponei, veniturile obţinute în acest mod urmând să fie folosite pentru conservarea rasei.

"A fost nevoie de ani de zile de şedinţe şi rapoarte pentru a accepta, ce-i drept cu tristeţe, că hergheliile de ponei din rasa Dartmoor nu vor putea fi păstrate decât dacă există o piaţă sustenabilă pentru carnea de ponei. Altfel, există un pericol real ca aceşti ponei să dispară de tot", spune Charlotte Faulkner.

"Paradoxal, comerţul cu carne de ponei este singura metodă prin care şansele de supravieţuire a rasei pot creşte", a adăugat ea.

Ideea a fost agreată şi de puternica organizaţie RSPCA, care militează pentru drepturile animalelor.

"Este un subiect care poate stârni emoţii, deoarece poneii sunt văzuţi ca animale de companie, iar aceste emoţii le împărtăşim şi noi. Sperăm măcar că dacă aceste animale vor fi omorâte pentru carne, procedurile de transport şi sacrificare să se facă avându-se în calcul, în orice moment, bunăstarea animalelor", se arată într-un comunicat al companiei.

Marea Britanie nu are o piaţă tradiţională pentru carnea de cal sau ponei. Totuşi, mulţi cai sau ponei din această ţară, atunci când nu mai servesc ca animale de companie sau de lucru, sunt vânduţi în Europa continentală, unde piaţa cărnii de cal este mai dezvoltată.

RSPCA spune că este de preferat ca poneii sau caii din Marea Britanie să fie sacrificaţi şi eventual consumaţi în această ţară, pentru că în acest fel se poate controla mai uşor modul în care caii sau poneii sunt trataţi până în momentul sacrificării.

"Mulţi cai sunt transportaţi pe continent, după care nu se mai ştie nimic de soarta lor. Probabil că majoritatea sunt sacrificaţi pentru carne, însă nu putem şti dacă transportul şi sacrificarea au fost făcute în condiţii umane", se mai arată în comunicatul RSPCA.

Poneii din Dartmoor, consideraţi ca fiind o rasă aparte, trăiesc în sud-estul Angliei de aproximativ 2000 de ani. Se crede că ar fi fost aduşi de comercianţii fenicieni şi ar fi evoluat aici ca rasă distinctă, adaptată la condiţiile de mlaştină ale ţinutului. 

×
Subiecte în articol: ponei carne ponei carne de cal