x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O bijuterie romană a fost descoperită într-un mormânt japonez din secolul V

O bijuterie romană a fost descoperită într-un mormânt japonez din secolul V

de Mediafax    |    22 Iun 2012   •   13:50
O bijuterie romană a fost descoperită într-un mormânt japonez din secolul V

Arheologii japonezi au anuntat, vineri, ca au descoperit intr-un sit funerar din apropiere de Kyoto, fosta capitala imperiala nipona, o bijuterie din sticla ce a fost confectionata cel mai probabil de un artizan roman, informeaza AFP.

Artefactele au fost dezgropate din Utsukushi, un sit funerar din Nagaoka, ce dateaza din secolul al V-lea e.n., de oamenii de stiinta de la Institutul national al cercetarilor stiintifice pentru patrimoniul national.

Obiectele de podoaba au fost fabricate intre secolul I e.n. si IV e.n.

Este vorba de trei margele din sticla de culoare galbena, cu diametrul de cinci milimetri, pe care au fost aplicate puncte mici din aur. Cercetatorii au confirmat prezenta natronului (carbonat hidratat de sodiu), un compus chimic natural folosit de artizanii romani in domeniul sticlariei.

Ei au evidentiat cu aceasta ocazie si o tehnica de fabricare folosita la Roma in acea epoca, numita "metoda multistrat", ce consta in suprapunerea succesiva a straturilor de sticla, inserand uneori filigrane din aur.

"Acestea sunt obiecte din sticla multistrat, printre cele mai vechi descoperite vreodata in Japonia - o raritate -, ce au fost fabricate fara indoiala in Imperiul Roman, iar apoi trimise in Japonia", a declarat Tomomi Tamura, cercetator la acelasi institut.

Imperiul roman s-a intins in jurul bazinului Marii Mediterane in perioada 27 i.e.n. - 476 e.n. Imperiul Roman de Rasarit a supravietuit pana la caderea Constantinopolului, in 1453.

Istoricii au descoperit ca romanii faceau comert cu tarile asiatice, chiar si cu cele din Extremul Orient, in special cu China.

×
Subiecte în articol: bijuterii romane comert roma