x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O biserică ortodoxă românească din lemn va fi construită la Stokholm

O biserică ortodoxă românească din lemn va fi construită la Stokholm

25 Apr 2009   •   00:00

Mâine va fi pusă la Stockholm piatra de temelie pentru prima biserică ortodoxă românească de lemn, în stil maramureşean, din nordul Europei, informează Parohia ortodoxă română "Adormirea Maicii Domnului" din Bredäng/Stockholm.



Noua biserică de lemn din capitala Suediei va avea hramul "Adormirea Maicii Domnului". Conform Agerpres, pentru construcţia acestui locaş de închinare românesc, strădania preotului paroh Gheorghe Borca a început încă de acum 23 de ani, alăturându-i-se, în urmă cu 14 ani, şi membrii Asociaţiei Culturale "Frăţia".

Primarul oraşului Stockholm afirma că acest proiect este "unic pentru Europa de Nord", iar pe lângă biserica de lemn, Centrul Intercultural din Bredäng-Stockholm va cuprinde: casă de cultură (cu săli de conferinţe, sală de teatru, sală de spectacole, ateliere meşteşugăreşti ş.a.), şcoală şi grădiniţă românească, muzeu, foişor pentru oficierea slujbelor religioase în aer liber etc.

Arhitectura întregului complex maramureşean a fost realizată de către arhitectul Dorel Cordoş, iar sculptorul artizan Viorel Mihiş din localitaea Baba, Maramureş, a făurit în totalitate mobilierul sfântului locaş, iconostasul şi decoraţiunile exterioare ale bisericii, urmând ca la Stockholm să sculpteze porţile maramureşene şi decoraţiunile exterioare ale casei de cultură. Biserica de lemn se află în prezent în Maramureş, la Poienile Izei, şi a fost executată de către preotul Ion Pop, împreună cu meşterii săi.

Slujba de duminică de punere a pietrei de temelie va fi oficiată de Mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza, de Episcopul Europei de Nord Macarie Drăgoi, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

×
Subiecte în articol: externe