x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O bombă nucleară americană "zace" sub ape de 50 de ani

O bombă nucleară americană "zace" sub ape de 50 de ani

22 Iun 2009   •   00:00

O bombă nucleară de peste 3.500 de kilograme a fost lansată în apele teritoriale ale Statelor Unite, după o coliziune militară în aer cu 50 de ani în urmă şi persistă întrebarea dacă arma dispărută reprezintă şi acum o ameninţare, a relatat BBC.



Colonelul în retragere Howard Richardson (87 de ani) este omul care în urmă cu 50 de ani a lăsat să cadă în apele teritoriale ale SUA o bombă nucleară pe care nimeni nu a reuşit să o localizeze şi să o dezamorseze până astăzi.

În plin război rece, la 5 februarie 1958, puţin după miezul nopţii, Richardson era într-o misiune secretă: un zbor de antrenament pentru US Strategic Air Command. Misiunea tânărului maior era să realizeze zboruri de lungă distanţă cu bombardierul B-47. La bordul aeronavei se afla bomba cu hidrogen, iar Richardson putea primi oricând ordinul să o lanseze, declanşând al treilea război mondial. Undeva, deasupra Carolinei de Nord şi Georgiei, avionul a fost lovit de o altă aeronavă militară.

"Aveam autoritatea să scap de bombă, pentru siguranţa echipajului ­ care era prioritatea numărul unu", a explicat Richardson. Astfel, el a dat drumul bombei în apropierea Insulei Tybee. Imediat după accident, mai multe echipe au început căutările pentru a identifica bomba nucleară care nu explodase. Au urmat multe alte căutări, oficiale şi neoficiale, dar fără succes. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe