x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O cursă contracronometru pentru răcirea reactoarelor de la Fukushima, fără progrese notabile

O cursă contracronometru pentru răcirea reactoarelor de la Fukushima, fără progrese notabile

de Marina Constantinoiu    |    17 Mar 2011   •   19:21

Japonia a luptat, joi, prin toate mijloacele, pentru a încerca să răcească reactoarele centralei de la Fukushima, dar pesimismul a cuprins deja întreaga lume, provocând fuga în număr mare a cetăţenilor străini din Japonia, comentează AFP.

La şase zile după cel mai puternic seism înregistrat vreodată în Japonia şi enormul tsunami care i-a urmat, numărul de morţi confirmaţi a depăşit 5.000. Căutările continuă, în zăpadă şi în frig, pentru a găsi miile de dispăruţi.

Autorităţile trebuie să facă faţă nerăbdării crescânde a celor 500.000 de persoane sinistrate, confruntate cu penuria de apă potabilă, dar şi de alimente, în ciuda mobilizării fără precedent a unui număr de 80.000 de soldaţi, poliţişti şi echipe de intervenţie în nord-estul devastat al ţării.

Dar criza nucleară, cea mai gravă din lume după cea de la Cernobîl din 1986, este cea care îngrijorează cel mai mult.

Pentru prima oară, patru elicoptere ale armatei japoneze au deversat joi dimineaţă mai multe tone de apă de mare pe reactoarele cele mai afectate ale centralei de la Fukushima, în special reactorul numărul 3. Cinci camioane-cisternă speciale ale armatei au intrat în acţiune la sfârşitul zilei. Obiectivul era în special acela de a umple piscina de stocare a combustibilului uzat care a fost avariată de o explozie şi mai multe incendii. Autorităţile nu au fost în măsură nici în cursul serii să afle dacă operaţiunea a permis reumplerea piscinei, din cauză că este imposibilă vizionarea directă a locului. Experţii străini sunt îngrijoraţi şi din cauza piscinei de dezactivare a reactorului 4, care ar fi aproape secată, ceea ce are ca efect crearea de nivele foarte ridicate de radiaţii, potrivit preşedintelui Autorităţii americane de reglementare nucleară (NRC), Gregory Jaczko.

Firma Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploatează Fukushima 1, spera să restabilească rapid alimentarea cu electricitate a centralei, ceea ce ar fi permis repunerea în funcţiune a pompelor de răcire a reactoarelor şi reumplerea piscinelor. Echipele TEPCO au lucrat în acest scop o bună parte a zilei, dar operaţiunea nu a putut fi încheiată joi şi va continua vineri, potrivit Agenţiei pentru Siguranţă Nucleară din Japonia.

Rusia a anunţat că este gata să ajute cu orice Japonia, inclusiv pentru combaterea incendiilor de la Fukushima 1. Statele Unite au trimis o echipă de militari specialişti în riscuri nucleare pentru a evalua situaţia, Franţa a propus trimiterea de pompe, motoare robotizate şi un ajutor de radioprotecţie.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a prezentat bilanţul persoanelor rănite la centrala nucleară niponă Fukushima, pe baza unor informaţii oferite de Guvernul japonez, informează un comunicat oficial al AIEA.

- doi angajaţi ai companiei TEPCO au suferit răni minore;

- doi angajaţi ai altei firme au fost răniţi, unul având un picior fracturat.

- două persoane sunt date dispărute;

- două persoane au fost transportate la spital pentru că li s-a făcut rău;

- doi angajaţi TEPCO au fost transportaţi la spital cu probleme respiratorii.

- patru persoane - doi angajaţi TEPCO şi doi de la altă firmă - au suferit răni minore din cauza exploziei produse la 11 martie la reactorul numărul 1;

- 11 persoane au fost rănite după explozia la reactorul 3 la 14 martie;

Contaminare radioactivă

- 17 persoane au avut particule radioactive acumulate pe feţe, dar nu au necesitat transportarea la spital.

- un angajat a fost expus unei contaminări radioactive serioase şi a fost transportat la un centru medical.

doi poliţişti au avut nevoie de decontaminare.

Pe de altă parte, cursul yen-ului japonez faţă de dolar a atins un nou record de la încheierea celui de-al doilea război mondial până în prezent, investitorii speculând privind o eventuală repatriere masivă de fonduri de către companiile de asigurare japoneze.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a apreciat că Japonia are mijloacele necesare pentru a face faţă provocărilor reconstrucţiei, în ciuda imensei devastări suferite de această ţară. “Economia Japoniei este robustă, societatea japoneză este bogată, iar Guvernul dispune de toate resursele financiare pentru a face faţă acestor nevoi”, a declarat Caroline Atkinson, directoarea departamentului de relaţii externe al FMI.

×