x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O femeie, preşedintele Croaţiei

O femeie, preşedintele Croaţiei

de Istvan Deak    |    12 Ian 2015   •   19:11
O femeie, preşedintele Croaţiei

A fost ministru al Afacerilor Externe şi a ştiut să-şi păstreze ţinuta elegantă şi modestia, chiar dacă puterea a atras-o şi pe ea, ca pe mulţi, determinând-o să candideze la prezidenţialele din Croaţia. Conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovic a fost aleasă preşedinte al ţării sale în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică, învingându-l pe preşedintele în exerciţiu.

Grabar Kitarovic, care are 46 de ani, a obţinut 50,44% din voturi faţă de 49,56% pentru social-democratul Ivo Josipovic, potrivit rezultatelor publicate de Comisia electorală centrală după numărarea a 80% din sufragii.

Kolinda Grabar Kitarovic va fi prima femeie preşedinte din Balcani aleasă prin vot universal.
Kosovo are o femeie preşedinte, Atifete Jahjaga, dar ea a fost aleasă de Parlament, potrivit Constituţiei kosovare.
Grabar-Kitarovic a fost ministru de Externe al Croaţiei între 2005 şi 2008, ambasadoare în SUA între 2009 şi 2011 şi, până în prezent, secretar general adjunct al NATO pentru relaţii publice.

Alegătorii croaţi au sancţionat lipsa de fermitate a lui Josipovic în faţa incapacităţii Guvernului său de a redresa economia.

Croaţia, o ţară cu 4,2 milioane de locuitori, se află în recesiune începând din 2008, iar datoria publică a ţării a ajuns la 80% din PIB. Rata şomajului este de 20%, situaţia cea mai gravă fiind în rândul tinerilor, jumătate dintre aceştia neavând un loc de muncă.

×